|
|
|
|
|
„Zdrowa kuchnia jarska”
Du¿y Ma³gorzata, Du¿y Norbert
Cena: 14,30z³
ISBN 83-7344-020-8
Bia³ystok 2004, Wydanie I
format 1/3 A4, 132 strony
|
Kup taniej...
Któ¿ z nas nie chce przez d³ugie lata cieszyæ siê doskona³ym zdrowiem, pozbyæ siê dolegliwo¶ci duszy i cia³a oraz zachowaæ idealn± sylwetkê? Jest na to wypróbowana przez autorkê ksi±¿ki, prosta i skuteczna metoda: kuchnia jarska. Je¶li my¶lisz, ¿e rezygnowanie z ulubionych potraw miêsnych na rzecz diety z przewag± produktów ro¶linnych bêdzie du¿ym wyrzeczeniem, to ju¿ wkrótce zmienisz zdanie. Szybko przekonasz siê, i¿ przepisy zamieszczone w tej ksi±¿ce to nie tylko sposób na racjonalne od¿ywianie, lecz równie¿ rozkosz dla podniebienia. Je¶li chcesz, by od dzi¶ na Twoim stole zago¶ci³y pyszne warzywne zupy, apetyczne sa³atki, smakowite wypieki czy ³atwe w przygotowaniu desery - jest to ksi±¿ka, na któr± czeka³e¶. Na zdrowe od¿ywianie siê nigdy nie jest za pó¼no.
Kotlety z kabaczka
Sk³adniki:
1/2 kabaczka pokrojonego w plastry grubo¶ci
do 1cm
m±ka do panierowania
vegeta, curry
olej do sma¿enia
Przygotowanie:
Pokrojonego kabaczka przelewamy ch³odn± wod±, przyprawiamy z obu stron veget± i curry, panierujemy w m±ce, obsma¿amy na oleju z obu stron na z³oty kolor. Podajemy z surówkami, ziemniakami.
Makaron z kapust± i grzybami
Sk³adniki:
2 szklanki ugotowanego razowego makaronu
2 cebule, 25 dag grzybów
30 dag kiszonej kapusty
sos sojowy, pieprz, sól do smaku
olej do sma¿enia
natka zielonej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pokrojone grzyby podsma¿amy z cebulk± pokrojon± w kostkê lub cienkie piórka na oleju z dodatkiem przypraw, podlewamy niewielk± ilo¶ci± wody i dusimy do miêkko¶ci. Kapustê kiszon± zalewamy ¶redni± ilo¶ci± wody i gotujemy do ¶redniej miêkko¶ci. Odcedzamy j±. Dodajemy ugotowany makaron i kapustê do rondla z grzybami, mieszamy i chwilê razem podsma¿amy, doprawiamy do smaku. Uk³adamy na talerze i posypujemy natk± zielonej pietruszki.
Mo¿na równie¿ zapiec w piekarniku makaron z kapust± i grzybami.
Cukinia z marchewk±
Sk³adniki:
1/2 cukinii
4 marchewki
olej do sma¿enia
curry, sos sojowy, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Cukiniê obieramy i kroimy w kostkê, marchewkê w s³upki. Na olej wrzucamy cukiniê i marchew i podsma¿amy z dodatkiem przypraw, mieszaj±c. Mo¿na podlaæ niewielk± ilo¶ci± wody, aby warzywa nie przywar³y do dna. Gdy warzywa bêd± ¶rednio-miêkkie, doprawiamy do smaku. Podajemy z ry¿em i surówk±.
Schabowe z kani
Sk³adniki:
Tyle grzybów kani, ile chcemy otrzymaæ kotletów. Je¿eli kapelusze kani s± du¿e, mo¿na pokroiæ je na po³ówki lub æwiartki.
S± dostêpne w sklepach lub z w³asnego grzybobrania.
Do panierowania:
surowe roztrzepane jajko, m±ka
bu³ka tarta wymieszana z otrêbami i sezamem
mas³o z margaryn± do sma¿enia lub olej, sól
Przygotowanie:
Kapelusze kani przep³ukujemy wod±, solimy z obu stron i panieruejmy w m±ce, jajku i bu³ce tartej. Sma¿ymy z obu stron. Podajemy do ziemniaczków.
Spis tre¶ci
Od autora 9
Zupy
1. Bulion warzywny 27
2. Bulion warzywny z lanymi kluseczkami 31
3. Bulion warzywny z ¿ó³tkiem 33
4. Barszczyk czerwony 34
5. Zupa warzywna z kasz± 35
6. ¯ur z podgrzybkami i koprem 36
7. Zupa gulaszowa 37
8. Zupa z broku³ów 38
9. Kwa¶nica 39
10. Zupa waniliowa 40
11. Zupa migda³owa 41
12. Zupa truskawkowa 41
13. Zupa jab³kowa 42
14. Barszcz ukraiñski 43
15. Zupa serowa 44
Drugie dania
1. Frytki z cukinii 47
2. Kotlety z cukinii 47
3. Burger wegetariañski 49
4. Gulasz z cukini± 49
5. Zapiekanka warzywno-sojowa 51
6. Leczo z cukinii 53
7. Kotlety z kabaczka 54
8. Makaron razowy z kapust± i grzybami 54
9. Cuknia z marchewk± 55
10. Schabowe z kani 56
11. Sos grzybowy z ziemniakami 57
12. Rydze na ma¶le 58
13. Placki ziemniaczane z sosem tzatziki 59
14. Go³±bki w li¶ciach winogron 60
15. Pomidory nadziewane 62
16. Makaron razowy z serem i kokosem 63
17. Marchewkowe purèe 63
18. Ziemniaki w mundurkach z mas³em 64
19. Spagetti 65
20. Kluski z bryndzy owczej 67
21. Ry¿ z pieczarkami 68
22. Fasola szparagowa w pomidorach 68
23. Kukurydza z mas³em 69
24. Bak³a¿any z grilla 70
25. Kasza kuskus z warzywami 71
26. Ry¿ z warzywami 72
27. Kotlety z kalafiora 73
28. Potrawka z kukurydzy 74
29. Warzywny garnek 75
30. Kalarepa duszona 76
Sa³atki i surówki
1. Sa³atka z pomidorów z fet± 79
2. Sa³atka z kukurydzy 79
3. Surówka z porem 80
4. Grecka sa³atka 81
5. Sa³atka z mozarell± 82
6. Sa³atka grecka z ogórkiem 83
7. Sa³atka owocowa 85
8. Sa³atka pomidorowa 85
9. Surówka z jab³ek 86
10. Surówka z bia³ej rzodkwi 87
11. Surówka z cebuli 88
12. Surówka z marchwi 88
13. Surówka z kapusty w³oskiej 89
14. Surówka z kapusty w³oskiej II 90
15. Surówka z selera 90
16. Sa³atka z ogórków kiszonych 91
17. Sa³atka lekka 93
18. Sa³atka fasolowa 93
19. Surówka z porów 94
20. Sa³atka ry¿owa 95
21. Surówka z papryki 96
22. Sa³atka serowa 96
23. Surówka z kapusty 97
24. Sa³ata z serem tofu 98
25. Sa³ata wielowarzywna 99
26. Sa³atka z porów II 100
27. Sa³atka wêgierska 100
28. Sa³atka pekiñska 101
29. Sa³atka serowa II 102
30. Sa³ata z bryndz± 103
Pasty do chleba
1. Serek bia³y z czosnkiem 107
2. Serek z ogórkiem 107
3. Twaro¿ek z pomidorem i ogórkiem 108
4. Twaro¿ek z kukurydz± i papryk± 109
5. Gruszkowy twaro¿ek 110
6. Pasta selerowa 111
7. Mas³o zielone 111
8. Mas³o serowe 112
9. Sa³atka do chleba 113
10. Pasta z bak³a¿ana 113
Wypieki i desery
1. Chleb 117
2. Chleb II 118
3. Je¿ynowy deser 119
4. Owocowy deser 119
5. Oponki 120
6. Jab³ka w cie¶cie 121
7. Chleb graham 122
8. Owocowe musli 123
9. Sa³atka owocowa 124
10. Musli z suszonymi owocami 124
11. Zapiekane jab³ka 125
12. Chleb z ziemniaków 125
13. Bu³eczki - kapu¶niaczki 126
14. Keks z kaszy kuskus 128
15. Kutia 129
|
|
|
|
|
|
|
|