„Kuchnia piwosza. Zupy, sosy i przek±ski.”
Podgórska Barbara, Podgórski Adam, Jach Anna

Cena: 21,50z³
ISBN 83-7344-028-3
Bia³ystok 2005 , Wydanie I
format 1/3 a4, 208 stron

CZÊ¦Æ I Zupy, sosy i przek±ski.


  Kup taniej...      
 
 
"Kuchnia piwosza"
Piwa od dawna u¿ywano w kuchniach narodowych. Tak¿e w Polsce piwo ma wielowiekowe tradycje kulinarne, jako napój i sk³adnik wielu potraw. Zarówno piwo jasne, jak i ciemne jest doskona³ym dodatkiem do ró¿nego rodzaju dañ, zw³aszcza dañ z miês, ryb i drobiu. Powoduje ono kruszenie miêsa oraz wzbogaca jego smak i aromat.
"Kuchnia piwosza" to zbiór przepisów wy¶mienitych dañ do piwa i z dodatkiem piwa: napojów, sosów, przek±sek oraz zup, które pozwol± nie tylko zaspokoiæ pragnienie z³ocistym napojem, ale przede wszystkim delektowaæ siê wybornym smakiem.

Piwo grzane z miodem i wódk±
1 l jasnego piwa, 0,5 szklanki wódki, 4 ³y¿ki miodu pszczelego, 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej, du¿a szczypta cynamonu.


W naczyniu podgrzaæ 1 szklankê piwa, zagê¶ciæ je m±k± ziemniaczan± i rozpu¶ciæ miód. Po³±czyæ z pozosta³ym piwem, wsypaæ cynamon, podgrzaæ, nie dopuszczaj±c do wrzenia. Wlaæ wódkê i podawaæ do picia.



Piwo grzane z mlekiem skondensowanym
1 l jasnego piwa pe³nego, 0,5 szklanki mleka skondensowanego, 4-5 ³y¿ek cukru, 2-3 ¿ó³tka jaj.


Do piwa wsypaæ cukier, mocno zagrzaæ. ¯ó³tka dok³adnie rozm±ciæ w skondensowanym mleku, wlaæ do piwa, nieustannie mieszaj±c. Ponownie podgrzaæ, nie dopuszczaj±c do wrzenia. Rozlaæ do szklanek.



Piwo grzane z rumem
1,5 l jasnego piwa pe³nego, 0,5 szklanki jasnego rumu, 15 dag cukru, 1 laska wanilii (w zastêpstwie cukier waniliowy lub aromat waniliowy).


Piwo mocno podgrzaæ z wanili± lub cukrem waniliowym, rozpu¶ciæ w nim cukier, wlaæ rum. Przed przelaniem do dzbanka usun±æ waniliê.



Piwo grzane z rumem i miodem
1 l jasnego piwa, 2 ¿ó³tka jaj kurzych, 4 ³y¿ki miodu pszczelego, 0,5 szklanki rumu, cynamon.


¯ó³tka jaj kurzych utrzeæ na puszyst± masê z miodem, dodaæ rum, dobrze wymieszaæ. Wlewaæ w±skim strumieniem gor±ce piwo, nieustannie mieszaj±c. Na koñcu wsypaæ cynamon. Rozlaæ do szklanek. Podawaæ gor±ce.



Piwo grzane z sokiem z czarnej porzeczki
1 l piwa jasnego pe³nego, 1 szklanka soku z czarnej porzeczki, kawa³ek laski wanilii (mo¿na zast±piæ cukrem waniliowym), 1 umyta i sparzona wrz±tkiem cytryna.


Piwo mocno zagrzaæ z wanili± i sokiem. Cytrynê pokroiæ w plasterki, w³o¿yæ do piwa. Przed podaniem usun±æ waniliê.


Spis tre¶ci
Wstêp 7


Ogólne zasady i warunki podawania oraz konsumpcji piwa 34


dawne przepisy piwne
Zupa z bia³ego piwa z bu³kami 37
Zupa z piwa 37
Zupy piwne 37
Zupa z piwa zwyczajna, lecz dobra 38
Zupa z piwa ze ¶mietan± 39
Zupa z piwa z winem 39
Zupa piwna z ¿ó³tkami 39
Zupa piwna ze ¶mietan± i twarogiem 41
Gramatka z piwa albo farmuszka 41
Zupa piwna 41
Zupa kalteszal 42
Piwo grzane postne z makowym mlekiem 42
Piwo grzane postne z miodem 42
Sztuka miêsa duszona inaczej 43
Baranina, sarnia pieczeñ z tej¿e 43
Kie³basa na piwie na ¶niadanie 44
Szynka westfalska 44
Zrazy postne zawijane z ryby 45
Karp „po polsku” 45
Karp „na szaro” 47
Karp w czarnym sosie 48
Karp w szarym sosie 49
Piwo domowe wyborne, ³atwe do zrobienia 49
Wyborne domowe ³atwe do robienia piwo 50
Piwo czarne domowej roboty 51
Piwo szlacheckie i ja³owcowe 52
Polewka z piwa ze ¶mietan± 54
Gramatka z piwa 54
Kalteszal 55
Karp lub leszcz na szaro 55
Karp po moskiewsku 56
Prosiê pieczone nadziewane 57
Kartyszal 58
Zupa z piwa 58
Zupa z piwa innym sposobem 58
Farmuszka 59
Gamratka, zupa winno-piwna 59
Kie³basy w piwie 60
Karp po polsku 60
Pierniki toruñskie 61
Marynata do baraniny 61
Zrazy (wo³owe) z pieca 62


napoje piwne ciep³e
Bowl „Wassail Bowl” 65
Flip piwny jajeczny po angielsku - „Egg Flip” 65
Grog piwny szkocki 65
Grzaniec piwny I 66
Grzaniec piwny II 66
Imbirowy grzaniec 67
Jajcaniec 67
Koktajl piwny „Bursztynek” 67
Piwo ciemne grzane 67
Piwo ciemne grzane z ¿ó³tkami 68
Piwo grzane korzenne I 68
Piwo grzane korzenne II 68
Piwo grzane korzenne III 68
Piwo grzane korzenne IV 69
Piwo grzane korzenne V 69
Piwo grzane korzenne z cukrem 69
Piwo grzane korzenne z kardamonem i pomarañcz± 71
Piwo grzane korzenne z kardamonem 71
Piwo grzane korzenne z miodem 71
Piwo grzane korzenne z miodem i rumem 71
Piwo grzane korzenne z mlekiem 72
Piwo grzane z mlekiem skondensowanym 72
Piwo grzane korzenne z sokiem owocowym 72
Piwo grzane korzenne z ¿ó³tkami I 73
Piwo grzane korzenne z ¿ó³tkami II 73
Piwo grzane „Mulled beer” 73
Piwo grzane po góralsku 74
Piwo grzane z cukrem 74
Piwo grzane z cukrem i ¿ó³tkami I 74
Piwo grzane z cukrem i ¿ó³tkami II 75
Piwo grzane z cukrem i ¿ó³tkami III 75
Piwo grzane z cukrem i ¿ó³tkami IV 77
Piwo grzane z czerwonym winem 77
Piwo grzane z kaw± po holendersku - kawa po holendersku 78
Piwo grzane z miodem i wódk± 78
Piwo grzane z mlekiem skondensowanym 78
Piwo grzane z rumem 79
Piwo grzane z rumem i miodem 79
Piwo grzane z sokiem z czarnej porzeczki 79
Piwo grzane z sokiem malinowym 80
Piwo grzane ze ¶mietank± 80
Polewka piwna 80
Polewka „Ale Posset” 81
Poncz piwny 81
Poncz piwny „Good Night Punch”- „Poncz Dobranoc” 81
Poncz piwny rumowo-¶mietankowy 82
Szodon piwny 82


napoje piwne zimne
Alt klasyczny 85
Aperitif piwny cytrynowy - L'Amer biere 85
Flip piwny angielski 85
Koktajl „Piwna Waza” - „Beer Bowl” 86
Koktajl piwny I 86
Koktajl piwny „Banana” 86
Koktajl piwny „Bielizna Göringa”(„Gacie Göringa”) 87
Koktajl piwny „Black Velvet” - „Czarny Aksamit”
(znany tak¿e jako „Bismarck”) 87
Koktajl piwny „Boilemarker” 87
Koktajl piwny „Bomba g³êbinowa” 87
Koktajl piwny „Caipiwrinha” 88
Koktajl piwny „Czerwony baron” 88
Koktajl piwny „Dog's Nose” - „Nos Psa” 88
Koktajl piwny „Gold Velvet” - „Z³oty Aksamit” 89
Koktajl piwny „Irish picon” 89
Koktajl piwny „Korzenny kufelek” 89
Kokteil piwny „Le panachë” - „Pióropusz” 89
Koktajl piwny „Marsza³ek” - „Marshall” 90
Koktajl piwno-malinowy 90
Koktajl piwno-miêtowy I 90
Koktajl piwno-miêtowy II 90
Koktajl piwno-miêtowy III 91
Koktajl piwny „Monaco I” 91
Koktajl piwny „Monaco II” 91
Koktajl piwny „Blue” - „Niebieski” 92
Koktajl piwny „Nord Express” - „Pó³nocny Ekspress” 92
Koktajl piwny „Oslo” 92
Koktajl piwny „Peter Abbot” - „Opat Piotr” 92
Koktajl piwny po góralsku „Bury” 93
Koktajl piwny „Red Eye” - „Czerwone Oko I” 93
Koktajl piwny „Red Eye” „Czerwone Oko II” 93
Koktajl piwny „Rio” 93
Koktajl piwny skandynawski 94
Koktajl piwny „Ró¿owy ksi±¿ê” 94
Koktajl piwny „Rze¶ki Borys” 94
Koktajl piwny „Szeker ¶l±ski” 94
Koktajl piwny „Tango” 95
Koktajl piwny „Utrwalacz” 95
Koktajl piwny „Vermut” 95
Koktajl piwny „Wysoki blondyn” 95
Koktajl piwny „Dobijacz” 96
Koktajl piwny z coca-col± I - znany jako „Brzeg Ba³tyku” 96
Koktajl piwny z coca-col± II - Cola-cooler 96
Koktajl piwny z cytryn± „Na kaca” 96
Koktajl piwny czarny z d¿inem 97
Koktajl piwny z miodem pitnym 97
Koktajl piwny z mlekiem 97
Koktajl piwny z ciemnym rumem 97
Koktajl piwny z curaçao 98
Koktajl piwny z sokiem cytrynowym 98
Koktajl piwny z sokiem malinowym - piwo ró¿owe malinowe 98
Koktajl piwny z syropem malinowym 98
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym I
Piwna „Bloody Mery” - „Krwawa Mañka” 99
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym II
Piwna „Bloody Mery” II 99
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym III
Piwna „Bloody Mary” III 99
Koktajl piwny z sokiem porzeczkowym 100
Koktajl piwny z sokiem wi¶niowym 100
Koktajl piwny z tonikiem 100
Koktajl piwny z winiakiem 101
Koktajl piwny ze spritem 101
Koktajl ponczowy „Lager” 101
Kruszon piwny 101
Likier piwno-kakaowy 102
Likier piwno-koniakowy 102
Likier porterowy i 103
Likier porterowy Ii 103
Likier porterowy IIi 103
Nalewka porterowa 105
Nalewka piwna staropolska 105
Napój kasztelañski I 106
Napój kasztelañski II 106
Napój piwny 107
Piwo ananasowe 107
Piwo rodzynkowe 107
Piwo ¶mietankowe 108
Piwo z miodem, wódk± i cynamonem 108
Polewka piwna z winem 109
Poncz piwny 109
Porter ze spirytusem 109
Szeker ¶l±ski 110
Wódka porterówka 110


zupy piwne ciep³e
Biermuszka ze ¶liwkami po ¶l±sku 113
Gramatka (Faramuszka) I 113
Gramatka (Faramuszka II) 113
Gramatka staropolska 114
Gramatka zabielana 114
Gramatka ze ¶mietan± 115
Pikantna zupa piwna 115
Polewka piwna I 116
Polewka piwna II 116
Polewka piwna czysta 117
Polewka piwna litewska I 117
Polewka piwna litewska II 118
Polewka piwna niemiecka 118
Polewka piwna s³odka z kluseczkami 118
Polewka piwna staropolska I 119
Polewka piwna staropolska II 121
Polewka piwna staropolska III 121
Polewka piwna staropolska z serem ¿ó³tym 122
Polewka piwna ¶l±ska - polywka piwna 122
Polewka piwna z chleba pytlowego 122
Polewka piwna z chleba razowego 123
Polewka piwna z kminkiem 123
Polewka piwna z „mlekiem” makowym 124
Polewka piwna z ¿ó³tkami 124
Polewka piwna zabielana I 125
Polewka piwna zabielana II 125
Polewka piwna ze ¶mietan± 126
Polewka piwna ze ¶mietan± i ¿ó³tkami I 126
Polewka piwna ze ¶mietan± i ¿ó³tkami II 126
Polewka piwna ze ¶mietan± i ¿ó³tkami iii 127
Polewka piwna z ¿ó³tkami i cukrem 127
Soplicowska polewka piwna 128
Zupa chlebowa z piwem 128
Zupa chlebowa z piwem ciemnym 129
Zupa piwna I 129
Zupa piwna II 129
Zupa piwna III 130
Zupa piwna IV 130
Zupa piwna V 131
Zupa piwna alzacka 131
Zupa piwna cebulowa 131
Zupa piwna cebulowa po weimarsku 132
Zupa piwna czeska 133
Zupa piwna duñska 133
Zupa piwna fasolowa z serem 134
Zupa piwna francuska 134
Zupa piwna francuska po wiejsku. Potrawa z Obernai 135
Zupa piwna „Kalteszal” 135
Zupa piwna kasztelañska 136
Zupa piwna mieszana 136
Zupa piwna monachijska 137
Zupa piwna na boczku 137
Zupa piwna niemiecka I 139
Zupa piwna niemiecka II 139
Zupa piwna niemiecka III 139
Zupa piwna niemiecka na s³odko z owocami 140
Zupa piwna niemiecka kluseczkami z piany bia³kowej I 140
Zupa piwna niemiecka z kluseczkami z piany bia³kowej II 141
Zupa piwna po karpacku I 141
Zupa piwna po karpacku II 142
Zupa piwna polska 142
Zupa piwna rosyjska 143
Zupa piwna s³odka I 143
Zupa piwna s³odka II 143
Zupa piwna staroczeska 144
Zupa piwna ¶mietanowa 144
Zupa piwna warzywna 145
Zupa piwna w³oska 146
Zupa piwna wykwintna 146
Zupa piwna z klopsikami 147
Zupa piwna z mlekiem 147
Zupa piwna zabielana 148
Zupa piwna ze ¶mietan± 148
Zupa piwna ze ¶liwkami 148
Zupa piwna ze ¿mudzkim serem 149
Zupa piwna z ¿ó³tkami 149
Zupa piwna z ¿ó³tkami i miodem 149
Zupa piwna z ¿ó³tkami i ¶mietan± 150
Zupa piwna ze ¶mietan± I 150
Zupa piwna ze ¶mietan± II 151
Zupa piwna ¶l±ska 151
Zupa piwno-cebulowa 151
Zupa piwno-rze¿uchowa 152
Zupa rybna na piwie I 153
Zupa rybna na piwie II 153
Zupa z piwa staropolska I 154
Zupa z piwa staropolska II 154
Zupa z razowego chleba z ciemnym piwem 154
Zupa z ciemnego piwa 155


zupy piwne zimne
Ch³odnik piwny I 159
Ch³odnik piwny II 159
Ch³odnik piwny III 159
Ch³odnik piwny 160
Ch³odnik piwny litewski 160
Ch³odnik piwny miodowy 161
Ch³odnik piwny ¶liwkowy 161
Polewka z piwa na zimno I 162
Polewka z piwa na zimno II 162
Polewka z piwa i wina na zimno 162
Zupa piwna niemiecka na zimno - Kaltschale 163
Zupa piwna na zimno z rumem i pomarañczami 163


przek±ski piwne
Cebulowe pier¶cionki marynowane w piwie 167
Cebulowe pier¶cionki sma¿one w cie¶cie piwnym 167
Grzanki piwne angielskie 167
Grzanki piwno-serowe w sosie angielskim 168
Grzanki piwne saskie 169
Grzanki piwne walijskie 169
Grzanki piwne walijskie z cheddarem I 171
Grzanki piwne walijskie z cheddarem II 171
Grzanki piwne walijskie z sosem piwno-serowym 172
Grzanki piwne z mas± piwno-serow± I 172
Grzanki piwne z mas± piwno-serow± II 173
Grzanki piwne z mas± serow± III 173
Grzanki piwne z serem 174
Grzanki piwne z mas± serowo-szynkow± 174
Grzanki serowo-piwne 175
Frytki piwne z sera 175
Kruche precelki piwno-sezamowe 176
Pasta twarogowo-piwna 176
Pasta z sera camembert z piwem 177
Pikantne bu³eczki piwno-winne 177
Przek±ska piwna angielska 178
Przek±ska piwna walijska I - Welsh rarebit (Walijski królik) 178
Przek±ska piwna walijska II (Walijski królik II) 179
Przek±ska piwna walijska III 179
Przek±ska piwna szwajcarska 180
Ser w sosie piwno-musztardowym.
Przepis austriacki z okolic Lembach 180
Tartaletki piwne 181
Tosty z kremem serowo-piwnym 181
Zawijasy serowo-piwne 181


sosy piwne
Sos piwno-cebulowy 185
Sos piwno-miodowy 185
Sos piwny 186
Szary sos piwny z piernikiem 186
Sos piwny saksoñski 187


Literatura 189
 

Nowo¶ci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Je¶li chcesz dowiedzieæ siê o nowo¶ciach w naszej dzia³alno¶ci, podaj swój mail.

E-mail

Warte polecenia
Gie³da ksi±¿ek
www.sprzedamksiazki.pl
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2024 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrze¿one.