„Kuchnia piwosza. Dania g³ówne.”
Podgórska Barbara, Podgórski Adam, Jach Anna

Cena: 22,80z³
ISBN 83-7344-037-2
Bia³ystok 2005 , Wydanie I
format 1/3 A4, 248 strony

CZÊ¦Æ II Dania g³ówne.


  Kup taniej...      
 
 
Potrawy z piwem budz± coraz wiêksze zainteresowanie i znajduj± gwarantowane powodzenie na stole. Wraz z powrotem do narodowych i regionalnych tradycji, piwo zaczyna zdobywaæ uznanie kucharzy, restauratorów, smakoszy, a tak¿e lekarzy. Piwo ma nie tylko niezast±piony smak, ale równie¿ dzia³a pozytywnie na nasze zdrowie - orze¼wia i pomaga w dolegliwo¶ciach przewodu pokarmowego.
"Kuchnia piwosza" to zbiór przepisów znakomitych dañ do piwa i z dodatkiem piwa: dañ z baraniny, cielêciny, drobiu, dziczyzny, królika, wieprzowiny i wo³owiny, które wzbudz± entuzjazm w¶ród zgromadzonych wokó³ sto³u domowników i go¶ci.

Królik duszony w piwie I
1 królik, 1 szklanka jasnego piwa, 1 szklanka bulionu miêsnego; olej do sma¿enia; na marynatê: ³y¿eczka soli, 1 ³y¿eczka mielonego pieprzu czarnego, 2 z±bki czosnku, 3 cebule, 2 pomidory, 0,5 ³y¿eczki tymianku, 2 li¶cie laurowe, 1/4 szklanki octu 6%, szczypta chilli.

• Przygotowaæ marynatê z octu, zmia¿d¿onego czosnku, cebul, pomidorów i przypraw, w³o¿yæ podzielonego na porcjê królika, dok³adnie wymieszaæ, odstawiæ na noc do ch³odziarki. Miêso wyj±æ, os±czyæ z marynaty, marynatê zostawiæ. Sma¿yæ porcje królika na rozgrzanym t³uszczu do zrumienienia, prze³o¿yæ do rondla, wlaæ marynatê i bulion, przykryæ, dusiæ na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wlaæ piwo i dusiæ dalej przez 20-30 minut. Podawaæ z ziemniakami i surówkami lub zielon± sa³at±.



Królik duszony w piwie II
Udka i comber króliczy, 1 szklanka jasnego piwa, 10 dag s³oniny, 2 cebule, 2 z±bki czosnku, po kawa³ku selera, pietruszki i marchewki, 1 ³y¿ka oleju, 1 ³y¿ka m±ki pszennej, sól, t³uszcz do opiekania.
• Comber oddzieliæ od udek. Miêso posmarowaæ olejem, u³o¿yæ w emaliowanym lub szklanym naczyniu, ob³o¿yæ plastrami cebuli i pozosta³ych warzyw, posypaæ drobno posiekanym czosnkiem. Przetrzymywaæ 2 dni w ch³odziarce. Nastêpnie naszpikowaæ miêso s³onin±, natrzeæ sol±, oprószyæ m±k± i zrumieniæ w brytfance. Krótko dusiæ pod przykryciem, a potem zalaæ piwem i na wolnym ogniu gotowaæ do miêkko¶ci. Gotowe miêso wyj±æ, poporcjowaæ: comber w poprzek, udka przecinaj±c w stawie kolanowym. Sos przetrzeæ lub zmiksowaæ. Podawaæ z ziemniakami i sa³atk± warzywn±.



Królik duszony w piwie
z suszonymi ¶liwkami
1 kg miêsa króliczego, 0,75 l jasnego piwa, 2 cebule, 1 z±bek czosnku, 2 ³y¿ki mas³a, 50 dag suszonych ¶liwek, 2 ³y¿ki galaretki z czerwonych porzeczek lub 1 ³y¿ka cukru, 2 ³y¿ki musztardy, 0,5 ³y¿eczki tymianku, 1 li¶æ laurowy, pieprz bia³y.

• W rondlu roztopiæ mas³o. Porcje miêsa posmarowane uprzednio musztard±, sma¿yæ na s³abym ogniu przez 10 minut. Dodaæ posiekane cebule i rozgnieciony czosnek, sma¿yæ razem oko³o 5 minut. Dodaæ zio³a, sól i przyprawy, zalaæ piwem. Gotowaæ na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Na kwadrans przed koñcem gotowania dodaæ namoczone w herbacie ¶liwki bez pestek oraz galaretkê porzeczkow± lub cukier. Smak sosu mo¿na z³agodziæ dodatkiem 2 ³y¿ek ¶mietany. Podawaæ z ziemniakami.

Królik duszony w piwie po belgijsku
1 tuszka królicza, 0,5 l jasnego piwa, 0,5 l bulionu miêsnego lub warzywnego z kostki, 10 dag wêdzonego boczku, 10 dag suszonych ¶liwek bez pestek, 0,5 ³y¿eczki tymianku, 2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz czarny mielony, 2 ³y¿ki m±ki pszennej i olej do sma¿enia.

• Królika umyæ, podzieliæ na czê¶ci, osuszyæ, usma¿yæ na oleju do zrumienienia. Dodaæ pokrojony w kostkê boczek, oprószyæ m±k± i tymiankiem, posoliæ i popieprzyæ. Chwilê sma¿yæ, mieszaj±c, po czym wlaæ piwo i bulion, dodaæ ¶liwki. Dusiæ na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.



Królik duszony w piwie
po flamandzku
1 kg miêsa króliczego, 2/3 szklanki jasnego piwa, 3 cebule, 1 z±bek czosnku, 2 ³y¿ki mas³a, 1 ³y¿ka m±ki pszennej, 10 dag piernika, 1 ³y¿ka cukru, 1 ³y¿eczka octu winnego, 1 ³y¿eczka musztardy, tarta ga³ka muszkato³owa, sól, pieprz czarny mielony, 2 ³y¿ki posiekanych ¶wie¿ych zió³ (bazylia, estragon, pietruszka, seler, szczypiorek).

• Królika podzieliæ na porcje. Cebule obraæ, posiekaæ, chwilê dusiæ na roztopionym ma¶le. Do rondla z cebul± w³o¿yæ porcje miêsa, lekko obrumieniæ. Oprószyæ przesian± m±k±, zalaæ piwem, nieco posoliæ, wsypaæ zio³a, dusiæ przez 45 minut. Nastêpnie dodaæ starty piernik, ocet, zmia¿d¿ony czosnek, cukier i musztradê oraz odrobinê ga³ki muszkato³owej. Dusiæ przez nastêpne 30 minut. Miêso wyj±æ na wygrzany pó³misek. Sos przetrzeæ, doprawiæ ostatecznie do smaku sol± i ¶wie¿o zmielonym pieprzem. Porcje królika polaæ obficie sosem, posypaæ natk± pietruszki. Podawaæ z ry¿em i surówkami.


Spis tre¶ci
Dania piwne z baraniny
Marynata piwna podstawowa do baraniny 9
Baranina duszona w piwie po my¶liwsku 9
Baranina gotowana w marynacie z piwem 10
Barania pieczona z marynaty piwnej 10
Comber barani z marynaty piwnej pieczony w ¶mietanie 11
Go³±bki jagniêce pieczone w sosie z ciemnego piwa 12
Grillowane szasz³yki z baraniny w marynacie piwnej 12
Gulasz z baraniny w piwie 13
Gulasz z baraniny w piwie po brukselsku 14
Mostek barani sma¿ony w cie¶cie piwnym 14
Pieczeñ barania w piwie 15
Pieczeñ barania w piwie á la sarna I - danie wielkanocne 16
Pieczeñ barania w piwie á la sarna II 17
Pieczeñ barania w piwie na dziko I 17
Pieczeñ barania w piwie na dziko II 18
Pieczeñ barania w piwie na dziko III 19
Pieczeñ barania w piwie i w zio³ach 20
Potrawka z baraniny w piwie 20
Udziec barani duszony po gospodarsku 21
Udziec barani duszony w piwie po hetmañsku 22
Udziec barani duszony w piwie i occie winnym 22
Udziec barani duszony w piwie s³odowym 23
Udziec barani duszony z czosnkiem 23


Dania piwne z cielêciny

Cielêcina pieczona z piwem 27
Cielêcina pieczona w piwie z orzechami 27
Faszerowana ³opatka cielêca pieczona z piwem 28
Faszerowany mostek cielêcy pieczony z piwem 29
Mostek cielêcy pieczony z farszem piwnym 29
Mostek cielêcy sma¿ony w cie¶cie piwnym 30
Mó¿d¿ek cielêcy z sosem remoulade 30
Nerki cielêce duszone w sosie piwnym 31
Nó¿ki cielêce sma¿one w cie¶cie piwnym 31
Pieczeñ cielêca w ciemnym sosie piwnym 33
Rolada ze szpondru cielêcego pieczona w sosie piwno-warzywnym 34
Roladki cielêce faszerowane duszone z piwem 35
W±tróbka cielêca duszona w piwie 35
W±tróbka cielêca duszona w piwie po sztrasbursku 36
W±tróbka cielêca pieczona z cebul± i wi¶niami 36


Dania piwne z drobiu
Bitki z indyka duszone w piwie 39
Gê¶ duszona w piwie po kasztelañsku 39
Gê¶ nadziewana jab³kami pieczona w piwie 40
Gê¶ pieczona w piwie po bawarsku 40
Gê¶ pieczona w piwie po staroczesku 41
Indyczy udziec duszony w piwie po staropolsku 41
Indyk duszony w piwie I 42
Indyk duszony w piwie II 42
Indyk duszony w piwie z suszonymi ¶liwkami 43
Indyk pieczony w piwie jab³kowym 44
Indyk pieczony w piwie po bawarsku 44
Indyk sma¿ony w cie¶cie piwnym 45
Kaczka duszona w piwie po polsku 45
Kaczka duszona w piwie po poznañsku 46
Kogut duszony w piwie z grzybami 47
Kura gotowana w piwie z kurkami 47
Kura duszona w piwie po alzacku I 48
Kura duszona w piwie po alzacku II 48
Kurczak á la gê¶ duszony w ciemnym piwie 49
Kurczak duszony w piwie 49
Kurczak duszony w piwie niefilowanym 49
Kurczak duszony w piwie po s³owacku 50
Kurczak duszony w piwie z papryk± i pieczarkami 50
Kurczak duszony w piwie po pilzneñsku 51
Kurczak aksamitny duszony w ciemnym piwie 52
Kurczak duszony w piwie I 52
Kurczak duszony w piwie II 53
Kurczak duszony w piwie po holendersku 53
Kurczak duszony w piwie po indyjsku 54
Kurczak duszony w piwie po my¶liwsku 55
Kurczak duszony w piwie z grzybami I 55
Kurczak duszony w piwie z grzybami II 56
Kurczak lub indyk duszony w piwie z pieczarkami I 57
Kurczak duszony w piwie z pieczarkami II 57
Kurczak duszony w piwie z przecierem pomidorowym 58
Kurczak duszony w piwie z zio³ami i borowikami 58
Kurczaki duszone w ciemnym piwie na ostro 59
Kurczak faszerowany boczkiem i w±tróbkami pieczony z piwem 61
Kurczak nadziewany gruszkami, pieczony w piwie albo grillowany 61
Kurczak pieczony na flaszce piwa 62
Kurczak pieczony w piwie po my¶liwsku 62
Kurczak pieczony w piwie z czosnkiem 63
Kurczak pieczony w piwie z kuskusem 63
Kurczak sma¿ony w mieszaninie piwnej 64
Kurczak sma¿ony po japoñsku 64
Kurczak sma¿ony w cie¶cie piwnym I 65
Kurczak sma¿ony w cie¶cie piwnym II 65
Kurczak duszony w piwie z cebulkami 66
Kurczak gotowany w piwie z suszonymi ¶liwkami 66
Kurczak w potrawce piwnej po diabelsku 67
Kurczêta duszone w piwie z chmielem 67
Kurze udka i skrzyde³ka z grilla 68
Perliczka pieczona w sosie piwno-¿eñ-szeniowym 69
Pieczeñ indycza w jasnym piwie 70
Piersi kurczaka pieczone z piwem po brazylijsku 70
Piersi kurczaka duszone w piwie 71
Piersi kurczaka sma¿one w cie¶cie piwnym 71
Pier¶ indyka duszona w piwie 72
Podudzia kurczaka sma¿one w cie¶cie piwnym 72
Skrzyde³ka kurczaka sma¿one w cie¶cie piwnym 73
Skrzyde³ka i udka kurczaka duszone w piwie 73
Udka indycze duszone w pikantnym sosie piwnym 74
Udka kurczaka duszone z piwem i orzechami 75
Udka kurczaka pieczone z piwem 75
Udka kurczaka sma¿one w cie¶cie piwnym 76


Dania piwne z dziczyzny i królika
Marynata podstawowa do dziczyzny I 79
Marynata podstawowa do dziczyzny II 79
Comber z królika duszony w piwie 79
Comber z zaj±ca pieczony w marynacie piwnej 80
Gulasz piwny z królika 80
Gulasz z dziczyzny w ciemnym piwie z grzybami 81
Królik lub zaj±c duszony w ciemnym piwie po flamandzku 81
Królik duszony w piwie 82
Królik duszony w piwie po belgijsku 83
Królik duszony w sosie piwno-musztardowym 83
Królik pieczony w piwie 84
Królik duszony ze ¶liwkami w marynacie piwnej 84
Królik pieczony ze ¶liwkami w piwie 85
Królik duszony w piwie I 86
Królik duszony w piwie II 86
Królik duszony w piwie z suszonymi ¶liwkami 87
Królik duszony w piwie po belgijsku 88
Królik duszony w piwie po flamandzku 88
Królik duszony w piwie po my¶liwsku 89
Królik duszony w piwie z grzybami 89
Królik sma¿ony w cie¶cie piwnym z migda³ami 90
Pasztet z królika z piwem 91
Pieczeñ z dzika z piwem po my¶liwsku 91
Ragout z dzika w marynacie piwnej z grzybowym sosem 92
Warchlak dzika pieczony z piwem 93
Zaj±c duszony w piwie po berliñsku 93
Zaj±c pieczony marynowany w piwie 94


Dania piwne z wieprzowiny
Glazura piwna 97
Marynata do wieprzowiny 97
Marynata do wieprzowiny z grilla 97
Boczek na ostro pieczony na grillu z piwem 98
Boczek pieczony w sosie piwnym z kurkami 98
Boczek pieczony na grillu w s³odkiej glazurze piwnej 99
Boczek sma¿ony w cie¶cie piwnym 100
Fondue wieprzowo-wo³owe z ciastem piwnym 100
Fondue z ¿eberek 101
Gicz wieprzowa pieczona z ciemnym piwem 102
G³owizna z nó¿kami wieprzowymi w piwie 102
Golonka duszona w piwie I 103
Golonka duszona w piwie II 104
Golonka wieprzowa w marynacie piwnej duszona 104
Golonka duszona w piwie karmelowym 104
Golonka duszona w piwie po ¶l±sku 105
Golonka duszona w piwie z jab³kami 105
Golonka faszerowana grillowana z piwem 106
Golonka pieczona po ugotowaniu z piwem 107
Golonka faszerowana pieczona w sosie piwnym 107
Golonka pieczona w ciemnym piwie na chrupi±co 108
Golonka pieczona w marynacie piwnej 109
Golonka pieczona w piwie I 109
Golonka pieczona w piwie II 110
Golonka pieczona w piwie III 110
Golonka pieczona w piwie po czesku 111
Golonka pieczona na grillu w miodzie i piwie 111
Golonka pieczona w bejcy piwnej z ziemniakami 112
Golonka pieczona w sosie z ciemnym piwem 113
Golonka w marynacie piwno-tymiankowej z grilla 114
Golonka wêdzona w sosie piwnym po wietnamsku 114
Golonka wêdzona gotowana po wietnamsku, z orzechami arachidowymi 115
Golonka pieczona w piwie 115
Golonka w glazurze piwnej pieczona na grillu I 116
Golonka w glazurze piwnej pieczona na grillu II 116
Golonka w marynacie piwnej z ro¿na 117
Golonka zapiekana w glazurze z ziemniakami 118
Golonka w sosie piwnym 118
Gulasz wieprzowy w piwie I 119
Gulasz wieprzowy w piwie II 120
Gulasz wieprzowy w piwie po czesku 120
Gulasz wieprzowy w piwie z fasolk± szparagow± 121
Gulasz wieprzowy w piwie z jab³kami 122
Gulasz wieprzowy w piwie z orzechami 122
Gulasz wieprzowy w piwie z paprykami 123
Gulasz wieprzowy w piwie z rodzynkami po saksoñsku 123
Karczek grillowany w marynacie piwno-miodowej 124
Karczek wieprzowy gotowany w piwie 124
Karczek pieczony na grillu z piwem 125
Karczek lub schab z marynaty piwnej pieczony na grillu I 125
Karczek z marynaty piwnej pieczony na grillu II 126
Karczek grillowany z ciemym piwem 126
Karczek grillowany z porterem 127
Karczek pieczony z marynat± piwn± 127
Klopsiki wieprzowo-wo³owe z kukurydz± w ciemnym piwie z porami 128
Kotlety schabowe sma¿one w cie¶cie piwnym 129
Kotlety schabowe duszone z kapust± i piwem po kolmarsku 129
Kotlety schabowe duszone z piwem 130
Kotlety wieprzowe sma¿one w marynacie piwnej 131
Medaliony wieprzowe w sosie piwno-cebulowym 131
Medaliony wieprzowe w piwie pszenicznym i pêczaku 132
Nó¿ki wieprzowe gotowane z piwem panierowane 133
Nó¿ki wieprzowe pieczone z piwem po bawarsku 133
Nó¿ki wieprzowe sma¿one w cie¶cie piwnym 135
Ozorki wieprzowe sma¿one w cie¶cie piwnym i panierce 135
Ozorki wieprzowe duszone z piwem 136
Pasztet piwny z g³owizny wieprzowej i makreli 136
Pieczeñ rzymska w kapu¶cie duszona z piwem 137
Pieczeñ wieprzowa w glazurze piwno-miodowej 138
Pieczeñ wieprzowa w sosie piwnym po my¶liwsku 139
Pieczeñ wieprzowa z piwem glazurowana 139
Pieczeñ wieprzowa z piwem 140
Pieczeñ wieprzowa z piwem i z kminkiem 140
Pieczeñ wieprzowa z piwem na chrupi±co 141
Pieczeñ wieprzowa z piwem po bawarsku 142
Pieczeñ wieprzowa w piwie po niemiecku 142
Pieczeñ wieprzowa w ciemnym piwie 143
Pieczeñ wieprzowa w ciemnym piwie z knedlami 144
Pieczeñ wieprzowa w piwie z grilla 144
Pieczeñ wieprzowa w piwie z zielonym pieprzem 145
Pieczeñ wieprzowaw sosie piwno-zio³owym 145
Pieczeñ wieprzowa w sosie piwnym 146
Pieczeñ wieprzowa w marynacie piwnej na dziko 147
Pieczeñ wieprzowa z marynat± piwn± i grzybami 147
Pieczone prosiê 148
Pikantna wieprzowina na zimno 148
Polêdwica wieprzowa w piwie pikantna 149
Prosiê pieczone faszerowane 150
Prosiê pieczone na rumiano - potrawa z kuchni wêgierskiej 150
Prosiê pieczone na ruszcie lub ro¿nie 151
Prosiê pieczone na ro¿nie po staropolsku 151
Rolada z boczku w sosie piwno-warzywnym 151
Roladki wieprzowe z mas± warzywn± duszone w piwie 152
Roladki wieprzowe z porami duszone w piwie 153
Ruloniki miêsno-kapu¶ciane w piwie 153
Schab lub karczek sma¿ony w cie¶cie piwnym 154
Schab duszony w piwie I 155
Schab duszony w piwie II 155
Schab pieczony w ciemnym piwie I 156
Schab pieczony w ciemnym piwie II 156
Schab pieczony w marynacie piwno-zio³owej 157
Schab pieczony w piwie lakierowany 157
Schab pieczony w piwie z cebul± po wiejsku 158
Schab pieczony w piwie z kapust± kwaszon± 159
Schab pieczony z jab³kami w marynacie piwnej 159
Schabowy przek³adaniec z jab³kami w piwie 160
Suropieki podhalañskie 161
Szasz³yki wieprzowe w piwnej marynacie z musem jab³ecznym 162
Szynka pieczona w marynacie piwnej na dziko 162
Szynka wielkanocna pieczona w piwie 163
Strudel piwny z miêsem wieprzowo-wo³owym i kapust± 164
Tokañ (tokany) piwny wieprzowy po wêgiersku 165
Tokañ (tokany) piwny z boczku 165
Udziec wieprzowy marynowany w piwie na dziko 166
Warchlak pieczony z piwem po polsku 166
W±tróbka wieprzowa zapiekana w piwie 167
Wieprzowina duszona w piwie I 167
Wieprzowina duszona w piwie II 168
Wieprzowina duszona w piwie III 168
Wieprzowina duszona w piwie IV 169
Wieprzowina duszona w piwie V 169
Wieprzowina duszona w piwie VI 171
Wieprzowina duszona w piwie VII 172
Wieprzowina duszona w piwie po ba³kañsku 172
Wieprzowina duszona w piwie po staroczesku 173
Wieprzowina duszona w piwie z kminkiem 173
Wieprzowina duszona w piwie z zio³ami 174
Wieprzowina duszona w piwie ze ¶liwkami 174
Wieprzowina duszona w piwie z kapust± 175
Wieprzowina duszona w sosie z ciemnego piwa 175
Wieprzowina pieczona w piwie 176
Wieprzowina pieczona z piwem 177
Wieprzowina sma¿ona w cie¶cie piwnym 177
Zrazy wieprzowe duszone w piwie 177
Zrazy wieprzowe sma¿one z zalewy piwnej 178
¯eberka wieprzowe marynowane w piwie i duszone 179
¯eberka wieprzowe marynowane w piwie i gotowane 179
¯eberka wieprzowe marynowane w piwie i pieczone po bawarsku 179
¯eberka wieprzowe duszone w piwie 180
¯eberka wieprzowe duszone w piwie z porami 180
¯eberka wieprzowe duszone z pikantnej glazury piwnej 181
¯eberka wieprzowe w sosie cebulowym z piwem 182
¯eberka wieprzowe z rusztu marynowane w piwie I 182
¯eberka wieprzowe z rusztu marynowane w piwie II 183
¯eberka wieprzowe pieczone z ciemnym piwem 183


Dania piwne z wo³owiny
Befsztyki wo³owe duszone w ciemnym piwie po szwedzku 187
Befsztyki wo³owe sma¿one z zaprawy piwno-cebulowej 187
Befsztyki z polêdwicy wo³owej duszone w piwie po staropolsku 188
Befsztyki z polêdwicy wo³owej sma¿one w cie¶cie nale¶nikowym piwnym 188
Bitki wo³owe duszone w ciemnym piwie po flamandzku 188
Buletki piwne z wo³owiny 189
Bu³ki z pieczeni± wo³ow± i pikantym sosem piwno-warzywnym 190
Carbonada piwna po hiszpañsku 190
Carbonada piwna z porami 191
Gulasz piwny z wo³owiny 191
Gulasz piwny z wo³owiny z pieczarkami 192
Gulasz piwny z wo³owiny z twarogiem 192
Gulasz piwny z wo³owiny z warzywami 193
Gulasz wo³owy z piwem 193
Gulasz wo³owy z piwem düsseldorfski 194
Ozór wo³owy pieczony w sosie piwnym 195
Ozór wo³owy duszony w szarym sosie piwnym I 195
Ozór wo³owy duszony w szarym sosie piwnym II 196
Pasztet piwny 197
P±czki piwne nadziewane farszem miêsno-serowym 197
Pieczeñ wo³owa w ciemnym piwie 198
Pieczeñ wo³owa w jasnym piwie I 198
Pieczeñ wo³owa w jasnym piwie II 199
Pieczeñ wo³owa w piwie na dziko 199
Pieczeñ wo³owa w piwie na kwa¶no 201
Pieczeñ wo³owa w ciemnym piwie po francusku 202
Pieczeñ wo³owa w piwie po kasztelañsku 202
Pieczeñ wo³owa w piwie po ¶l±sku 203
Pieczeñ wo³owa w piwie z porami 204
Pieczeñ wo³owa w piwie z zielonym pieprzem 204
Pieczeñ wo³owa z piwem i fasol± po japoñsku 205
Pieczeñ wo³owa w marynacie piwnej na dziko 206
Polêdwica wo³owa w marynacie piwnej na dziko 206
Polêdwica wo³owa sma¿ona w cie¶cie piwnym 207
Polêdwica wo³owa z kalafiorami w piwnym sosie holenderskim 208
Steki wo³owe marynowane w piwie pieczone 208
Steki wo³owe z grilla marynowane w porterze 209
Szasz³yki z wo³owiny i kie³basy w zalewie piwnej 209
Szuflada wo³owa w ciemnym piwie po niemiecku 210
Wo³owina duszona w ciemnym piwie I 211
Wo³owina duszona w ciemnym piwie ii 211
Wo³owina duszona w piwie 212
Wo³owina duszona w piwie po litewsku 213
Wo³owina duszona w piwie po lotaryñsku 213
Wo³owina duszona w ciemnym piwie z brukselk± 214
Wo³owina duszona w piwie z kartoflami 215
Wo³owina duszona w sosie piwno-cebulowym 215
Wo³owina marynowana w piwie duszona z selerem 216
Wo³owina duszona w pikantnym sosie piwnym 217
Wo³owina duszona w piwie po flamandzku I 218
Wo³owina duszona w piwie po flamandzku II 218
Wo³owina duszona w piwie po flamandzku III 219
Wo³owina duszona w piwie po flamandzku IV 219
Wo³owina duszona w piwie po flamandzku V 220
Wo³owina duszona w piwie po marynarsku 220
Wo³owina duszona w piwie z selerem 221
Wo³owina duszona w piwie z warzywami 222
Wo³owina duszona w piwie z zio³ami 222
Wo³owina sma¿ona w cie¶cie piwnym 223
Roladki wo³owe ze ¶liwkami w piwie 223
Zrazy wo³owe duszone w piwie 224
Zrazy wo³owe pieczone w sosie piwnym 224
Zrazy wo³owe duszone w piwie 225
¯eberka wo³owe pieczone w piwie po holendersku 226


Literatura 227
 

Nowo¶ci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Je¶li chcesz dowiedzieæ siê o nowo¶ciach w naszej dzia³alno¶ci, podaj swój mail.

E-mail

Warte polecenia
Gie³da ksi±¿ek
www.sprzedamksiazki.pl
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2024 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrze¿one.