|  |  
            
                
                    |  | „Cztery pory smaku” Lemañska Urszula, Lemañski Rados³aw
 
 Cena: 19,90z³
 ISBN 83-7344-030-5
 Bia³ystok 2004, Wydanie I
 format 1/3 A4, 208 stron
 |  
 
  Kup taniej...     W ci±gu roku mo¿emy obserwowaæ, jak z ogromn± ekspresj± wiosennych wiatrów budzi siê ¿ycie, dodaj±c nam energii. Lato ma swój niepowtarzalny urok w z³oc±cych siê ³anach zbó¿, ozdobionych makami i chabrami. Jesieñ obdarza nas bogactwem runa le¶nego. Zieleñ zmienia siê w ¿ó³cie i czerwienie, delikatnie wprowadzaj±c w stan melancholii. Zim± z przyjemno¶ci± otulamy siê ciep³ym kocem, patrz±c jak za oknem ¶wiat okrywa siê bia³ym puchem. Tak, jak cztery pory roku ró¿ni± siê sw± energi± i temperatur±, tak i my powinni¶my dostosowaæ swój tryb ¿ycia i sposób od¿ywiania do okre¶lonej pory, aby ³atwiej przetrwaæ zimê i w pe³ni rozkoszowaæ siê latem. Od¿ywiaj±c siê zgodnie z cyklami natury, tak jak robili to nasi przodkowie, dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych sk³adników w najbardziej naturalnej i najlepiej przyswajalnej postaci. W ksi±¿ce w prosty sposób poruszony jest temat zdrowego od¿ywiania zgodny z rytmem pór roku. A wszystkie zawarte przepisy mo¿na wykorzystywaæ dos³ownie lub traktowaæ jako propozycjê dla w³asnych inwencji kulinarnych.
 Radosne zupy 
 Latem mo¿na wykorzystaæ ca³e mnóstwo najró¿niejszych warzyw, aby przyrz±dziæ pyszne, lekkie zupy, oraz ch³odniki.
 
 Ch³odnik
 1/2 kg buraków
 10 dag kiszonych ogórków
 ¶wie¿y ogórek
 siekany koperek
 1/2 szkl. ¶mietany
 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
 2 ³y¿ki soku z jab³ek lub 1 ³y¿eczka octu jab³kowego
 sól, pieprz
 
 Buraki pokroiæ, zalaæ w garnku 2 l przegotowanej wody, dodaæ sok z jab³ek. Gotowaæ 30 min. Ogórki kiszone zetrzeæ na drobnej tarce i wrzuciæ do przestudzonych buraków. Zupê zmiksowaæ, dodaæ ¶mietanê, jogurt, posiekany koperek i ¶wie¿y ogórek pokrojony w kostkê. Lekko sch³odziæ przed podaniem.
 
 
 
 Ch³odnik Wy¶mienity
 6 jajek ugotowanych na twardo
 4-5 ugotowanych w ³upinkach buraków
 1 ogórek zielony
 posiekany pêczek szczypiorku
 1 szkl. kwa¶nej ¶mietany
 1 l dobrego kwa¶nego mleka lub kefiru
 posiekany pêczek koperku
 sól, pieprz
 
 ¯ó³tka wyj±æ z bia³ek i rozgnie¶æ w misce, dodaæ obrane i utarte na drobnej tarce buraki, do tego dodaæ drobno utartego, obranego ogórka, szczypiorek, utarte bia³ka, ¶mietanê, kwa¶ne mleko lub kefir (mo¿na dodaæ troszkê ma¶lanki) i na koniec koperek. Wszystko kolejno wymieszaæ, przyprawiæ pieprzem i sol±. Niezbyt mocno sch³odziæ. Mo¿na podawaæ na osobnym talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, polanymi podsma¿on± cebulk±, jednak nie jest to konieczne, bowiem ch³odnik ten jest wystarczaj±co syty.
 
 
 
 W³oska zupa jarzynowa
 2-3 ziemniaki
 2 marchewki
 por (bia³a czê¶æ)
 ma³y seler
 100 g zielonej fasolki szparagowej
 100 g ¿ó³tej fasolki szparagowej
 100 g zielonego groszku
 1/4 ma³ej g³ówki kapusty w³oskiej
 1,5-2 l bulionu warzywnego
 listki selera i lubczyku, natka pietruszki
 2 z±bki czosnku, 1 cebula
 sól, pieprz
 ewentualnie 4 ³y¿ki startego parmezanu
 
 Obran± marchewkê i seler pokroiæ w paski, tak samo kapustê w³osk±. Pora pokroiæ w cienkie kr±¿ki. Z fasolki odci±æ zdrewnia³e koñce, pokroiæ na trzycentymetrowe kawa³ki. Warzywa zalaæ bulionem, gotowaæ oko³o 10 min. Obrane ziemniaki pokroiæ w kostkê, dodaæ do zupy i gotowaæ a¿ bêd± miêkkie. Posiekaæ czosnek i cebulê, lekko podsma¿yæ, dodaæ do zupy. Doprawiæ pieprzem i sol±. Je¶li zupa jest za gêsta dolaæ wiêcej bulionu. Drobno posiekaæ zieleniny i dodaæ do zupy. Mo¿na na talerzu posypaæ tartym parmezanem.
 
 
 
 Zupa z bobu
 1/2 kg bobu
 1 g³ówka czosnku
 1 pêczek kolendry
 2 ³y¿ki oliwy
 100 ml ¶mietany
 bulion warzywny
 sól, pieprz
 
 Bób ugotowaæ w bulionie warzywnym razem z obranym czosnkiem. Odcedziæ, zachowaæ wywar. Po przestudzeniu obraæ bób. Czosnek i obrany bób w³o¿yæ do garnka, polaæ oliw± i poddusiæ, a¿ warzywa siê rozgotuj±. Odstawiæ, dodaæ posiekan± kolendrê i zmiksowaæ. Dolaæ wywar i dok³adnie wymieszaæ, dodaæ ¶mietanê i zagotowaæ. Podawaæ z grzankami z razowego chleba.
 Spis tre¶ci Od autorów 7 Wstêp 11
 
 
 1. W poszukiwaniu wolnej woli 15
 2. Cztery pory smaku 21
 
 
 3. Wiosna 31
 Wiosenne przepisy 33
 Wiosenne dary Matki Natury 39
 Zieleniny 39
 Kie³ki 47
 
 
 4. Lato 55
 Letnie przepisy 57
 Letnie koktajle witaminowe 59
 S³oñce w s³oiku 67
 Odm³adzaj±ce surówki 73
 Radosne zupy 76
 
 
 5. Jesieñ 83
 Jesienne przepisy 84
 Jesienne dary Matki Natury 97
 Na grzyby 97
 D³ugowieczny czosnek 101
 
 
 6. Zima 107
 Zimowe przepisy 108
 ¦wi±teczne aromaty 114
 
 
 7. Przyprawy czterech pór roku 119
 Any¿ - przyprawa dla ka¿dej mamy 120
 Bazylia - ziele boskiej mocy 122
 Cynamon - przyjaciel kobiety 124
 Cz±ber na intelekt 126
 Estragon - ma³y smok 127
 Ga³ka muszkato³owa - przyprawa dla panów 129
 Gorczyca na stawy 130
 Go¼dziki na apetyt 132
 Hyzop - ¶wiête ziele 134
 Imbir - twórca wyrafinowanego smaku 135
 Ja³owiec - sposób na ¶wie¿y oddech 138
 Kardamon - przepis na magiczn± kawê 139
 Kminek - ulga brzuszka-³akomczuszka 141
 £agodna kolendra 142
 Kozieradka na cholesterol 144
 Kurkuma na w±trobê 145
 Li¶æ laurowy - chwa³a g³owy 146
 Lebiodka pospolita - oregano 149
 Lubczyk - eliksir mi³o¶ci 150
 Majeranek na szczê¶cie 151
 Papryka na kr±¿enie 153
 A na deser... pieprz 155
 Rozmaryn - symbol mi³o¶ci i wierno¶ci 158
 Szafran - kwiatowy afrodyzjak 159
 Magiczny tymianek 161
 Erotyczna wanilia 163
 
 
 8. Witaminowa dieta rado¶ci 167
 Wra¿liwa witamina A 168
 Witamina E - przyjaciel naszych komórek 169
 Witamina C - "od¶wie¿acz" psychiki 169
 Pokarm dla nerwów 170
 Weso³a rodzinka witamin B 172
 
 
 9. Chrupmy na zdrowie 179
 Orzechy 181
 Nasiona 183
 Suszone owoce 186
 
 
 10. Zdrowy chleb i klarowane mas³o 191
 11. Metoda ma³ych kroczków (podsumowanie) 197
 Indeks przepisów 201
 
 |  |