„Zdrowa kuchnia jarska”
Duy Magorzata, Duy Norbert

Cena: 14,30z
ISBN 83-7344-020-8
Biaystok 2004, Wydanie I
format 1/3 A4, 132 strony


  Kup taniej...      
 
 
Kt z nas nie chce przez dugie lata cieszy si doskonaym zdrowiem, pozby si dolegliwoci duszy i ciaa oraz zachowa idealn sylwetk? Jest na to wyprbowana przez autork ksiki, prosta i skuteczna metoda: kuchnia jarska. Jeli mylisz, e rezygnowanie z ulubionych potraw misnych na rzecz diety z przewag produktw rolinnych bdzie duym wyrzeczeniem, to ju wkrtce zmienisz zdanie. Szybko przekonasz si, i przepisy zamieszczone w tej ksice to nie tylko sposb na racjonalne odywianie, lecz rwnie rozkosz dla podniebienia. Jeli chcesz, by od dzi na Twoim stole zagociy pyszne warzywne zupy, apetyczne saatki, smakowite wypieki czy atwe w przygotowaniu desery - jest to ksika, na ktr czekae. Na zdrowe odywianie si nigdy nie jest za pno.

Kotlety z kabaczka

Skadniki:
1/2 kabaczka pokrojonego w plastry gruboci
do 1cm
mka do panierowania
vegeta, curry
olej do smaenia

Przygotowanie:
Pokrojonego kabaczka przelewamy chodn wod, przyprawiamy z obu stron veget i curry, panierujemy w mce, obsmaamy na oleju z obu stron na zoty kolor. Podajemy z surwkami, ziemniakami.



Makaron z kapust i grzybami

Skadniki:
2 szklanki ugotowanego razowego makaronu
2 cebule, 25 dag grzybw
30 dag kiszonej kapusty
sos sojowy, pieprz, sl do smaku
olej do smaenia
natka zielonej pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Pokrojone grzyby podsmaamy z cebulk pokrojon w kostk lub cienkie pirka na oleju z dodatkiem przypraw, podlewamy niewielk iloci wody i dusimy do mikkoci. Kapust kiszon zalewamy redni iloci wody i gotujemy do redniej mikkoci. Odcedzamy j. Dodajemy ugotowany makaron i kapust do rondla z grzybami, mieszamy i chwil razem podsmaamy, doprawiamy do smaku. Ukadamy na talerze i posypujemy natk zielonej pietruszki.
Mona rwnie zapiec w piekarniku makaron z kapust i grzybami.



Cukinia z marchewk

Skadniki:
1/2 cukinii
4 marchewki
olej do smaenia
curry, sos sojowy, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:
Cukini obieramy i kroimy w kostk, marchewk w supki. Na olej wrzucamy cukini i marchew i podsmaamy z dodatkiem przypraw, mieszajc. Mona podla niewielk iloci wody, aby warzywa nie przywary do dna. Gdy warzywa bd rednio-mikkie, doprawiamy do smaku. Podajemy z ryem i surwk.



Schabowe z kani

Skadniki:
Tyle grzybw kani, ile chcemy otrzyma kotletw. Jeeli kapelusze kani s due, mona pokroi je na powki lub wiartki.
S dostpne w sklepach lub z wasnego grzybobrania.

Do panierowania:
surowe roztrzepane jajko, mka
buka tarta wymieszana z otrbami i sezamem
maso z margaryn do smaenia lub olej, sl

Przygotowanie:
Kapelusze kani przepukujemy wod, solimy z obu stron i panieruejmy w mce, jajku i buce tartej. Smaymy z obu stron. Podajemy do ziemniaczkw.


Spis treci
Od autora 9


Zupy
1. Bulion warzywny 27
2. Bulion warzywny z lanymi kluseczkami 31
3. Bulion warzywny z tkiem 33
4. Barszczyk czerwony 34
5. Zupa warzywna z kasz 35
6. ur z podgrzybkami i koprem 36
7. Zupa gulaszowa 37
8. Zupa z brokuw 38
9. Kwanica 39
10. Zupa waniliowa 40
11. Zupa migdaowa 41
12. Zupa truskawkowa 41
13. Zupa jabkowa 42
14. Barszcz ukraiski 43
15. Zupa serowa 44


Drugie dania
1. Frytki z cukinii 47
2. Kotlety z cukinii 47
3. Burger wegetariaski 49
4. Gulasz z cukini 49
5. Zapiekanka warzywno-sojowa 51
6. Leczo z cukinii 53
7. Kotlety z kabaczka 54
8. Makaron razowy z kapust i grzybami 54
9. Cuknia z marchewk 55
10. Schabowe z kani 56
11. Sos grzybowy z ziemniakami 57
12. Rydze na male 58
13. Placki ziemniaczane z sosem tzatziki 59
14. Gobki w liciach winogron 60
15. Pomidory nadziewane 62
16. Makaron razowy z serem i kokosem 63
17. Marchewkowe pure 63
18. Ziemniaki w mundurkach z masem 64
19. Spagetti 65
20. Kluski z bryndzy owczej 67
21. Ry z pieczarkami 68
22. Fasola szparagowa w pomidorach 68
23. Kukurydza z masem 69
24. Bakaany z grilla 70
25. Kasza kuskus z warzywami 71
26. Ry z warzywami 72
27. Kotlety z kalafiora 73
28. Potrawka z kukurydzy 74
29. Warzywny garnek 75
30. Kalarepa duszona 76


Saatki i surwki
1. Saatka z pomidorw z fet 79
2. Saatka z kukurydzy 79
3. Surwka z porem 80
4. Grecka saatka 81
5. Saatka z mozarell 82
6. Saatka grecka z ogrkiem 83
7. Saatka owocowa 85
8. Saatka pomidorowa 85
9. Surwka z jabek 86
10. Surwka z biaej rzodkwi 87
11. Surwka z cebuli 88
12. Surwka z marchwi 88
13. Surwka z kapusty woskiej 89
14. Surwka z kapusty woskiej II 90
15. Surwka z selera 90
16. Saatka z ogrkw kiszonych 91
17. Saatka lekka 93
18. Saatka fasolowa 93
19. Surwka z porw 94
20. Saatka ryowa 95
21. Surwka z papryki 96
22. Saatka serowa 96
23. Surwka z kapusty 97
24. Saata z serem tofu 98
25. Saata wielowarzywna 99
26. Saatka z porw II 100
27. Saatka wgierska 100
28. Saatka pekiska 101
29. Saatka serowa II 102
30. Saata z bryndz 103


Pasty do chleba
1. Serek biay z czosnkiem 107
2. Serek z ogrkiem 107
3. Twaroek z pomidorem i ogrkiem 108
4. Twaroek z kukurydz i papryk 109
5. Gruszkowy twaroek 110
6. Pasta selerowa 111
7. Maso zielone 111
8. Maso serowe 112
9. Saatka do chleba 113
10. Pasta z bakaana 113


Wypieki i desery
1. Chleb 117
2. Chleb II 118
3. Jeynowy deser 119
4. Owocowy deser 119
5. Oponki 120
6. Jabka w ciecie 121
7. Chleb graham 122
8. Owocowe musli 123
9. Saatka owocowa 124
10. Musli z suszonymi owocami 124
11. Zapiekane jabka 125
12. Chleb z ziemniakw 125
13. Bueczki - kapuniaczki 126
14. Keks z kaszy kuskus 128
15. Kutia 129

 

Nowoci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Jeli chcesz dowiedzie si o nowociach w naszej dziaalnoci, podaj swj mail.

E-mail

Warte polecenia
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2017 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrzeone.