„Kuchnia piwosza. Zupy, sosy i przekski.”
Podgrska Barbara, Podgrski Adam, Jach Anna

Cena: 21,50z
ISBN 83-7344-028-3
Biaystok 2005 , Wydanie I
format 1/3 a4, 208 stron

CZʦ I Zupy, sosy i przekski.


  Kup taniej...      
 
 
"Kuchnia piwosza"
Piwa od dawna uywano w kuchniach narodowych. Take w Polsce piwo ma wielowiekowe tradycje kulinarne, jako napj i skadnik wielu potraw. Zarwno piwo jasne, jak i ciemne jest doskonaym dodatkiem do rnego rodzaju da, zwaszcza da z mis, ryb i drobiu. Powoduje ono kruszenie misa oraz wzbogaca jego smak i aromat.
"Kuchnia piwosza" to zbir przepisw wymienitych da do piwa i z dodatkiem piwa: napojw, sosw, przeksek oraz zup, ktre pozwol nie tylko zaspokoi pragnienie zocistym napojem, ale przede wszystkim delektowa si wybornym smakiem.

Piwo grzane z miodem i wdk
1 l jasnego piwa, 0,5 szklanki wdki, 4 yki miodu pszczelego, 1 yka mki ziemniaczanej, dua szczypta cynamonu.


W naczyniu podgrza 1 szklank piwa, zagci je mk ziemniaczan i rozpuci mid. Poczy z pozostaym piwem, wsypa cynamon, podgrza, nie dopuszczajc do wrzenia. Wla wdk i podawa do picia.



Piwo grzane z mlekiem skondensowanym
1 l jasnego piwa penego, 0,5 szklanki mleka skondensowanego, 4-5 yek cukru, 2-3 tka jaj.


Do piwa wsypa cukier, mocno zagrza. tka dokadnie rozmci w skondensowanym mleku, wla do piwa, nieustannie mieszajc. Ponownie podgrza, nie dopuszczajc do wrzenia. Rozla do szklanek.



Piwo grzane z rumem
1,5 l jasnego piwa penego, 0,5 szklanki jasnego rumu, 15 dag cukru, 1 laska wanilii (w zastpstwie cukier waniliowy lub aromat waniliowy).


Piwo mocno podgrza z wanili lub cukrem waniliowym, rozpuci w nim cukier, wla rum. Przed przelaniem do dzbanka usun wanili.



Piwo grzane z rumem i miodem
1 l jasnego piwa, 2 tka jaj kurzych, 4 yki miodu pszczelego, 0,5 szklanki rumu, cynamon.


tka jaj kurzych utrze na puszyst mas z miodem, doda rum, dobrze wymiesza. Wlewa wskim strumieniem gorce piwo, nieustannie mieszajc. Na kocu wsypa cynamon. Rozla do szklanek. Podawa gorce.



Piwo grzane z sokiem z czarnej porzeczki
1 l piwa jasnego penego, 1 szklanka soku z czarnej porzeczki, kawaek laski wanilii (mona zastpi cukrem waniliowym), 1 umyta i sparzona wrztkiem cytryna.


Piwo mocno zagrza z wanili i sokiem. Cytryn pokroi w plasterki, woy do piwa. Przed podaniem usun wanili.


Spis treci
Wstp 7


Oglne zasady i warunki podawania oraz konsumpcji piwa 34


dawne przepisy piwne
Zupa z biaego piwa z bukami 37
Zupa z piwa 37
Zupy piwne 37
Zupa z piwa zwyczajna, lecz dobra 38
Zupa z piwa ze mietan 39
Zupa z piwa z winem 39
Zupa piwna z tkami 39
Zupa piwna ze mietan i twarogiem 41
Gramatka z piwa albo farmuszka 41
Zupa piwna 41
Zupa kalteszal 42
Piwo grzane postne z makowym mlekiem 42
Piwo grzane postne z miodem 42
Sztuka misa duszona inaczej 43
Baranina, sarnia piecze z teje 43
Kiebasa na piwie na niadanie 44
Szynka westfalska 44
Zrazy postne zawijane z ryby 45
Karp „po polsku” 45
Karp „na szaro” 47
Karp w czarnym sosie 48
Karp w szarym sosie 49
Piwo domowe wyborne, atwe do zrobienia 49
Wyborne domowe atwe do robienia piwo 50
Piwo czarne domowej roboty 51
Piwo szlacheckie i jaowcowe 52
Polewka z piwa ze mietan 54
Gramatka z piwa 54
Kalteszal 55
Karp lub leszcz na szaro 55
Karp po moskiewsku 56
Prosi pieczone nadziewane 57
Kartyszal 58
Zupa z piwa 58
Zupa z piwa innym sposobem 58
Farmuszka 59
Gamratka, zupa winno-piwna 59
Kiebasy w piwie 60
Karp po polsku 60
Pierniki toruskie 61
Marynata do baraniny 61
Zrazy (woowe) z pieca 62


napoje piwne ciepe
Bowl „Wassail Bowl” 65
Flip piwny jajeczny po angielsku - „Egg Flip” 65
Grog piwny szkocki 65
Grzaniec piwny I 66
Grzaniec piwny II 66
Imbirowy grzaniec 67
Jajcaniec 67
Koktajl piwny „Bursztynek” 67
Piwo ciemne grzane 67
Piwo ciemne grzane z tkami 68
Piwo grzane korzenne I 68
Piwo grzane korzenne II 68
Piwo grzane korzenne III 68
Piwo grzane korzenne IV 69
Piwo grzane korzenne V 69
Piwo grzane korzenne z cukrem 69
Piwo grzane korzenne z kardamonem i pomaracz 71
Piwo grzane korzenne z kardamonem 71
Piwo grzane korzenne z miodem 71
Piwo grzane korzenne z miodem i rumem 71
Piwo grzane korzenne z mlekiem 72
Piwo grzane z mlekiem skondensowanym 72
Piwo grzane korzenne z sokiem owocowym 72
Piwo grzane korzenne z tkami I 73
Piwo grzane korzenne z tkami II 73
Piwo grzane „Mulled beer” 73
Piwo grzane po gralsku 74
Piwo grzane z cukrem 74
Piwo grzane z cukrem i tkami I 74
Piwo grzane z cukrem i tkami II 75
Piwo grzane z cukrem i tkami III 75
Piwo grzane z cukrem i tkami IV 77
Piwo grzane z czerwonym winem 77
Piwo grzane z kaw po holendersku - kawa po holendersku 78
Piwo grzane z miodem i wdk 78
Piwo grzane z mlekiem skondensowanym 78
Piwo grzane z rumem 79
Piwo grzane z rumem i miodem 79
Piwo grzane z sokiem z czarnej porzeczki 79
Piwo grzane z sokiem malinowym 80
Piwo grzane ze mietank 80
Polewka piwna 80
Polewka „Ale Posset” 81
Poncz piwny 81
Poncz piwny „Good Night Punch”- „Poncz Dobranoc” 81
Poncz piwny rumowo-mietankowy 82
Szodon piwny 82


napoje piwne zimne
Alt klasyczny 85
Aperitif piwny cytrynowy - L'Amer biere 85
Flip piwny angielski 85
Koktajl „Piwna Waza” - „Beer Bowl” 86
Koktajl piwny I 86
Koktajl piwny „Banana” 86
Koktajl piwny „Bielizna Gringa”(„Gacie Gringa”) 87
Koktajl piwny „Black Velvet” - „Czarny Aksamit”
(znany take jako „Bismarck”) 87
Koktajl piwny „Boilemarker” 87
Koktajl piwny „Bomba gbinowa” 87
Koktajl piwny „Caipiwrinha” 88
Koktajl piwny „Czerwony baron” 88
Koktajl piwny „Dog's Nose” - „Nos Psa” 88
Koktajl piwny „Gold Velvet” - „Zoty Aksamit” 89
Koktajl piwny „Irish picon” 89
Koktajl piwny „Korzenny kufelek” 89
Kokteil piwny „Le panach” - „Piropusz” 89
Koktajl piwny „Marszaek” - „Marshall” 90
Koktajl piwno-malinowy 90
Koktajl piwno-mitowy I 90
Koktajl piwno-mitowy II 90
Koktajl piwno-mitowy III 91
Koktajl piwny „Monaco I” 91
Koktajl piwny „Monaco II” 91
Koktajl piwny „Blue” - „Niebieski” 92
Koktajl piwny „Nord Express” - „Pnocny Ekspress” 92
Koktajl piwny „Oslo” 92
Koktajl piwny „Peter Abbot” - „Opat Piotr” 92
Koktajl piwny po gralsku „Bury” 93
Koktajl piwny „Red Eye” - „Czerwone Oko I” 93
Koktajl piwny „Red Eye” „Czerwone Oko II” 93
Koktajl piwny „Rio” 93
Koktajl piwny skandynawski 94
Koktajl piwny „Rowy ksi” 94
Koktajl piwny „Rzeki Borys” 94
Koktajl piwny „Szeker lski” 94
Koktajl piwny „Tango” 95
Koktajl piwny „Utrwalacz” 95
Koktajl piwny „Vermut” 95
Koktajl piwny „Wysoki blondyn” 95
Koktajl piwny „Dobijacz” 96
Koktajl piwny z coca-col I - znany jako „Brzeg Batyku” 96
Koktajl piwny z coca-col II - Cola-cooler 96
Koktajl piwny z cytryn „Na kaca” 96
Koktajl piwny czarny z dinem 97
Koktajl piwny z miodem pitnym 97
Koktajl piwny z mlekiem 97
Koktajl piwny z ciemnym rumem 97
Koktajl piwny z curaao 98
Koktajl piwny z sokiem cytrynowym 98
Koktajl piwny z sokiem malinowym - piwo rowe malinowe 98
Koktajl piwny z syropem malinowym 98
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym I
Piwna „Bloody Mery” - „Krwawa Maka” 99
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym II
Piwna „Bloody Mery” II 99
Koktajl piwny z sokiem pomidorowym III
Piwna „Bloody Mary” III 99
Koktajl piwny z sokiem porzeczkowym 100
Koktajl piwny z sokiem winiowym 100
Koktajl piwny z tonikiem 100
Koktajl piwny z winiakiem 101
Koktajl piwny ze spritem 101
Koktajl ponczowy „Lager” 101
Kruszon piwny 101
Likier piwno-kakaowy 102
Likier piwno-koniakowy 102
Likier porterowy i 103
Likier porterowy Ii 103
Likier porterowy IIi 103
Nalewka porterowa 105
Nalewka piwna staropolska 105
Napj kasztelaski I 106
Napj kasztelaski II 106
Napj piwny 107
Piwo ananasowe 107
Piwo rodzynkowe 107
Piwo mietankowe 108
Piwo z miodem, wdk i cynamonem 108
Polewka piwna z winem 109
Poncz piwny 109
Porter ze spirytusem 109
Szeker lski 110
Wdka porterwka 110


zupy piwne ciepe
Biermuszka ze liwkami po lsku 113
Gramatka (Faramuszka) I 113
Gramatka (Faramuszka II) 113
Gramatka staropolska 114
Gramatka zabielana 114
Gramatka ze mietan 115
Pikantna zupa piwna 115
Polewka piwna I 116
Polewka piwna II 116
Polewka piwna czysta 117
Polewka piwna litewska I 117
Polewka piwna litewska II 118
Polewka piwna niemiecka 118
Polewka piwna sodka z kluseczkami 118
Polewka piwna staropolska I 119
Polewka piwna staropolska II 121
Polewka piwna staropolska III 121
Polewka piwna staropolska z serem tym 122
Polewka piwna lska - polywka piwna 122
Polewka piwna z chleba pytlowego 122
Polewka piwna z chleba razowego 123
Polewka piwna z kminkiem 123
Polewka piwna z „mlekiem” makowym 124
Polewka piwna z tkami 124
Polewka piwna zabielana I 125
Polewka piwna zabielana II 125
Polewka piwna ze mietan 126
Polewka piwna ze mietan i tkami I 126
Polewka piwna ze mietan i tkami II 126
Polewka piwna ze mietan i tkami iii 127
Polewka piwna z tkami i cukrem 127
Soplicowska polewka piwna 128
Zupa chlebowa z piwem 128
Zupa chlebowa z piwem ciemnym 129
Zupa piwna I 129
Zupa piwna II 129
Zupa piwna III 130
Zupa piwna IV 130
Zupa piwna V 131
Zupa piwna alzacka 131
Zupa piwna cebulowa 131
Zupa piwna cebulowa po weimarsku 132
Zupa piwna czeska 133
Zupa piwna duska 133
Zupa piwna fasolowa z serem 134
Zupa piwna francuska 134
Zupa piwna francuska po wiejsku. Potrawa z Obernai 135
Zupa piwna „Kalteszal” 135
Zupa piwna kasztelaska 136
Zupa piwna mieszana 136
Zupa piwna monachijska 137
Zupa piwna na boczku 137
Zupa piwna niemiecka I 139
Zupa piwna niemiecka II 139
Zupa piwna niemiecka III 139
Zupa piwna niemiecka na sodko z owocami 140
Zupa piwna niemiecka kluseczkami z piany biakowej I 140
Zupa piwna niemiecka z kluseczkami z piany biakowej II 141
Zupa piwna po karpacku I 141
Zupa piwna po karpacku II 142
Zupa piwna polska 142
Zupa piwna rosyjska 143
Zupa piwna sodka I 143
Zupa piwna sodka II 143
Zupa piwna staroczeska 144
Zupa piwna mietanowa 144
Zupa piwna warzywna 145
Zupa piwna woska 146
Zupa piwna wykwintna 146
Zupa piwna z klopsikami 147
Zupa piwna z mlekiem 147
Zupa piwna zabielana 148
Zupa piwna ze mietan 148
Zupa piwna ze liwkami 148
Zupa piwna ze mudzkim serem 149
Zupa piwna z tkami 149
Zupa piwna z tkami i miodem 149
Zupa piwna z tkami i mietan 150
Zupa piwna ze mietan I 150
Zupa piwna ze mietan II 151
Zupa piwna lska 151
Zupa piwno-cebulowa 151
Zupa piwno-rzeuchowa 152
Zupa rybna na piwie I 153
Zupa rybna na piwie II 153
Zupa z piwa staropolska I 154
Zupa z piwa staropolska II 154
Zupa z razowego chleba z ciemnym piwem 154
Zupa z ciemnego piwa 155


zupy piwne zimne
Chodnik piwny I 159
Chodnik piwny II 159
Chodnik piwny III 159
Chodnik piwny 160
Chodnik piwny litewski 160
Chodnik piwny miodowy 161
Chodnik piwny liwkowy 161
Polewka z piwa na zimno I 162
Polewka z piwa na zimno II 162
Polewka z piwa i wina na zimno 162
Zupa piwna niemiecka na zimno - Kaltschale 163
Zupa piwna na zimno z rumem i pomaraczami 163


przekski piwne
Cebulowe piercionki marynowane w piwie 167
Cebulowe piercionki smaone w ciecie piwnym 167
Grzanki piwne angielskie 167
Grzanki piwno-serowe w sosie angielskim 168
Grzanki piwne saskie 169
Grzanki piwne walijskie 169
Grzanki piwne walijskie z cheddarem I 171
Grzanki piwne walijskie z cheddarem II 171
Grzanki piwne walijskie z sosem piwno-serowym 172
Grzanki piwne z mas piwno-serow I 172
Grzanki piwne z mas piwno-serow II 173
Grzanki piwne z mas serow III 173
Grzanki piwne z serem 174
Grzanki piwne z mas serowo-szynkow 174
Grzanki serowo-piwne 175
Frytki piwne z sera 175
Kruche precelki piwno-sezamowe 176
Pasta twarogowo-piwna 176
Pasta z sera camembert z piwem 177
Pikantne bueczki piwno-winne 177
Przekska piwna angielska 178
Przekska piwna walijska I - Welsh rarebit (Walijski krlik) 178
Przekska piwna walijska II (Walijski krlik II) 179
Przekska piwna walijska III 179
Przekska piwna szwajcarska 180
Ser w sosie piwno-musztardowym.
Przepis austriacki z okolic Lembach 180
Tartaletki piwne 181
Tosty z kremem serowo-piwnym 181
Zawijasy serowo-piwne 181


sosy piwne
Sos piwno-cebulowy 185
Sos piwno-miodowy 185
Sos piwny 186
Szary sos piwny z piernikiem 186
Sos piwny saksoski 187


Literatura 189
 

Nowoci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Jeli chcesz dowiedzie si o nowociach w naszej dziaalnoci, podaj swj mail.

E-mail

Warte polecenia
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2017 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrzeone.