„Kawa bez tajemnic”
Fiedoruk Andrzej

Cena: 19,90z
ISBN 83-7344-022-4
Wydanie I
Format 1/3 A4, 176 stron


  Kup taniej...      
 
 
Kontusz, szabelka i... kawa - to Polacy "poyczyli" z Orientu w XVII wieku. Komu naley zawdzicza odkrycie kawy? Wedug legendy etiopskim mnichom, ktrzy na nocne mody parzyli wywar z jej owocw. Jeszcze inne podanie gosi, e kaw "wynalazy" kozy, ktrym owoce kawowca "dodaway skrzyde".

By przyrzdza i doprawia kaw o "zapachu moki i gstoci miodowego pynu", nie musisz wcale posi kunsztu, jaki opanoway kawiarki "w Polszcze, w domu porzdnym, z dawnego zwyczaju". Mroony suflet mokka, krem kataloski, po wiedesku i kolumbijsku, Cafe la Pompadour - ju wkrtce zamienisz smak kawy z ekspresu na bardziej wyrafinowany. Przekonaj si, czy rzeczywicie kawa, z jej 1200 skadnikami chemicznymi, moe by szkodliwa dla zdrowia i jak naley j parzy, by ograniczy szkodliwe dziaanie. I ciekawostka: z ksiki dowiesz si jak zaoy doniczkow upraw "Coffea Arabica".

Jak w wikszoci przypadkw droga kawy do postaci obecnej, rzec mona, osobliw bya, a jej historia mogaby posuy za scenariusz wielu filmuw sensacyjnych. Przypatrzmy si wic dokadniej niezwykym przygodom maego ziarenka.
Wszystko zaczo si moe nawet kilka milionw lat wstecz, bowiem obok odnalezionych, w rodkowo-wschodniej Afryce, najstarszych szcztkw homo sapiens, znaleziono pierwsze roliny kawowca z tej to epoki. (...)

Kawa - natchnienie poetw, kompozytorw i wszelakiej maci cyganerii. To w jej oparach lga si Rewolucja Francuska, a i Marks tworzc swj Kapita korzysta zapewne z jej dobroczynnego dziaania. Jednych odurzaa swym aromatem, innym za dawaa hedonistycznego kopa.
Co jest w tym czarnym, gorzkim, penym alkaloidw o narkotycznej proweniencji, pozbawionym jakichkolwiek waciwoci odywczych specyfiku? Co czyni go doskonaym rdem, z ktrego jedni czerpi natchnienie, inni si i odwag, a jeszcze inni rozkoszujc si jego aromatem zmieniaj losy wiata?
Co jest w tym Steinbeckowskim czarnym szczciu? Kofeina.

Zaleca si czstsze spoywanie w cigu dnia maej iloci kofeiny zamiast znacznej iloci w kilku zaledwie filiankach.
Tej radzie sprzyja espresso, w ktrym zawarto kofeiny jest nisza od innych metod przyrzdzania - od dziewidziesiciu do stu piciu miligramw na filiank, przy innych od stu pidziesiciu do trzystu.
Kawa podana prosto z ekspresu posiadajcego filtr jest najzdrowsza, gdy oczyszczona ze szkodliwych substancji. Nie powinno si pi kawy gotowanej i zalewanej wrztkiem, poniewa zwiksza wwczas poziom cholesterolu we krwi. W fusach znajduj si tuszcze z grupy diterpenw - kafestol i kahweol, ktre zwikszaj ilo zego cholesterolu we krwi, natomiast diterpeny le wpywaj na prac wtroby.

Spis treci
Historia 7
Uprawa i zbir kawy 25
Kawiarenki 39
Kawa w Polsce 65
Produkcja kawy 79
Kawa na wiecie 91
Handel kaw 105
Parzenie kawy 117
Zdrowie 127
Rne przepisy z wykorzystaniem kawy 143
Bibliografia 171
 

Nowoci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Jeli chcesz dowiedzie si o nowociach w naszej dziaalnoci, podaj swj mail.

E-mail

Warte polecenia
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2017 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrzeone.