„Cztery pory smaku”
Lemaska Urszula, Lemaski Radosaw

Cena: 19,90z
ISBN 83-7344-030-5
Biaystok 2004, Wydanie I
format 1/3 A4, 208 stron


  Kup taniej...      
 
 

W cigu roku moemy obserwowa, jak z ogromn ekspresj wiosennych wiatrw budzi si ycie, dodajc nam energii. Lato ma swj niepowtarzalny urok w zoccych si anach zb, ozdobionych makami i chabrami. Jesie obdarza nas bogactwem runa lenego. Ziele zmienia si w cie i czerwienie, delikatnie wprowadzajc w stan melancholii. Zim z przyjemnoci otulamy si ciepym kocem, patrzc jak za oknem wiat okrywa si biaym puchem. Tak, jak cztery pory roku rni si sw energi i temperatur, tak i my powinnimy dostosowa swj tryb ycia i sposb odywiania do okrelonej pory, aby atwiej przetrwa zim i w peni rozkoszowa si latem. Odywiajc si zgodnie z cyklami natury, tak jak robili to nasi przodkowie, dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych skadnikw w najbardziej naturalnej i najlepiej przyswajalnej postaci.
W ksice w prosty sposb poruszony jest temat zdrowego odywiania zgodny z rytmem pr roku. A wszystkie zawarte przepisy mona wykorzystywa dosownie lub traktowa jako propozycj dla wasnych inwencji kulinarnych.

Radosne zupy

Latem mona wykorzysta cae mnstwo najrniejszych warzyw, aby przyrzdzi pyszne, lekkie zupy, oraz chodniki.

Chodnik
1/2 kg burakw
10 dag kiszonych ogrkw
wiey ogrek
siekany koperek
1/2 szkl. mietany
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 yki soku z jabek lub 1 yeczka octu jabkowego
sl, pieprz

Buraki pokroi, zala w garnku 2 l przegotowanej wody, doda sok z jabek. Gotowa 30 min. Ogrki kiszone zetrze na drobnej tarce i wrzuci do przestudzonych burakw. Zup zmiksowa, doda mietan, jogurt, posiekany koperek i wiey ogrek pokrojony w kostk. Lekko schodzi przed podaniem.



Chodnik Wymienity
6 jajek ugotowanych na twardo
4-5 ugotowanych w upinkach burakw
1 ogrek zielony
posiekany pczek szczypiorku
1 szkl. kwanej mietany
1 l dobrego kwanego mleka lub kefiru
posiekany pczek koperku
sl, pieprz

tka wyj z biaek i rozgnie w misce, doda obrane i utarte na drobnej tarce buraki, do tego doda drobno utartego, obranego ogrka, szczypiorek, utarte biaka, mietan, kwane mleko lub kefir (mona doda troszk malanki) i na koniec koperek. Wszystko kolejno wymiesza, przyprawi pieprzem i sol. Niezbyt mocno schodzi. Mona podawa na osobnym talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, polanymi podsmaon cebulk, jednak nie jest to konieczne, bowiem chodnik ten jest wystarczajco syty.



Woska zupa jarzynowa
2-3 ziemniaki
2 marchewki
por (biaa cz)
may seler
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g tej fasolki szparagowej
100 g zielonego groszku
1/4 maej gwki kapusty woskiej
1,5-2 l bulionu warzywnego
listki selera i lubczyku, natka pietruszki
2 zbki czosnku, 1 cebula
sl, pieprz
ewentualnie 4 yki startego parmezanu

Obran marchewk i seler pokroi w paski, tak samo kapust wosk. Pora pokroi w cienkie krki. Z fasolki odci zdrewniae koce, pokroi na trzycentymetrowe kawaki. Warzywa zala bulionem, gotowa okoo 10 min. Obrane ziemniaki pokroi w kostk, doda do zupy i gotowa a bd mikkie. Posieka czosnek i cebul, lekko podsmay, doda do zupy. Doprawi pieprzem i sol. Jeli zupa jest za gsta dola wicej bulionu. Drobno posieka zieleniny i doda do zupy. Mona na talerzu posypa tartym parmezanem.



Zupa z bobu
1/2 kg bobu
1 gwka czosnku
1 pczek kolendry
2 yki oliwy
100 ml mietany
bulion warzywny
sl, pieprz

Bb ugotowa w bulionie warzywnym razem z obranym czosnkiem. Odcedzi, zachowa wywar. Po przestudzeniu obra bb. Czosnek i obrany bb woy do garnka, pola oliw i poddusi, a warzywa si rozgotuj. Odstawi, doda posiekan kolendr i zmiksowa. Dola wywar i dokadnie wymiesza, doda mietan i zagotowa. Podawa z grzankami z razowego chleba.

Spis treci

Od autorw 7
Wstp 11


1. W poszukiwaniu wolnej woli 15
2. Cztery pory smaku 21


3. Wiosna 31
Wiosenne przepisy 33
Wiosenne dary Matki Natury 39
Zieleniny 39
Kieki 47


4. Lato 55
Letnie przepisy 57
Letnie koktajle witaminowe 59
Soce w soiku 67
Odmadzajce surwki 73
Radosne zupy 76


5. Jesie 83
Jesienne przepisy 84
Jesienne dary Matki Natury 97
Na grzyby 97
Dugowieczny czosnek 101


6. Zima 107
Zimowe przepisy 108
witeczne aromaty 114


7. Przyprawy czterech pr roku 119
Any - przyprawa dla kadej mamy 120
Bazylia - ziele boskiej mocy 122
Cynamon - przyjaciel kobiety 124
Czber na intelekt 126
Estragon - may smok 127
Gaka muszkatoowa - przyprawa dla panw 129
Gorczyca na stawy 130
Godziki na apetyt 132
Hyzop - wite ziele 134
Imbir - twrca wyrafinowanego smaku 135
Jaowiec - sposb na wiey oddech 138
Kardamon - przepis na magiczn kaw 139
Kminek - ulga brzuszka-akomczuszka 141
agodna kolendra 142
Kozieradka na cholesterol 144
Kurkuma na wtrob 145
Li laurowy - chwaa gowy 146
Lebiodka pospolita - oregano 149
Lubczyk - eliksir mioci 150
Majeranek na szczcie 151
Papryka na krenie 153
A na deser... pieprz 155
Rozmaryn - symbol mioci i wiernoci 158
Szafran - kwiatowy afrodyzjak 159
Magiczny tymianek 161
Erotyczna wanilia 163


8. Witaminowa dieta radoci 167
Wraliwa witamina A 168
Witamina E - przyjaciel naszych komrek 169
Witamina C - "odwieacz" psychiki 169
Pokarm dla nerww 170
Wesoa rodzinka witamin B 172


9. Chrupmy na zdrowie 179
Orzechy 181
Nasiona 183
Suszone owoce 186


10. Zdrowy chleb i klarowane maso 191
11. Metoda maych kroczkw (podsumowanie) 197
Indeks przepisw 201

 

Nowoci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Jeli chcesz dowiedzie si o nowociach w naszej dziaalnoci, podaj swj mail.

E-mail

Warte polecenia
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2017 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrzeone.