„Biaostockie Smaki”
Fiedoruk Andrzej

Cena: 5,00z (wyprzeda)
ISBN 83-7344-026-7
Biaystok 2005, Wydanie I
format B6, Ilo stron: 112 + 8 stron wkadki kolor


  Kup taniej...      
 

Andrzej Fiedoruk (1957 r.), urodzi si i wychowa w Biaymstoku. Jest autorem wielu ksiek o tematyce zarwno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale czc ze sob gbok wiedz o regionie z nowatorskim ujciem tematu. Jego ostatnie pozycje, ktre ukazay si na polskim rynku, to "Kawa bez tajemnic" oraz "Herbata bez tajemic", obie pozycje zostay bardzo dobrze przyjte zarwno przez czytelnikw, jak i oglnopolskich recenzentw.

Biaostockie smaki to prba pokazania klimatu tego miasta lat szedziesitych ubiegego wieku. Autor poprzez zapamitane smaki z lat dziecistwa przedstawia specyficzne dla niego zdarzenia i obyczaje lat zaprzeszych. Jednoczesne poczenie wspomnie z fragmentami poezji biaostockich twrcw oraz przepisami, ozdobione obrazami dawnej architektury miasta tworzy ciekaw mozaik kultury regionu.

Sienny smak
Wczeniej ju wspomniaem o Rynku Siennym, ktry okupowa tereny w okolicach dzisiejszych ulic: Piknej, Mynowej i Legionowej. By te co prawda na Bojarach drugi rynek zwany Rybnym, ale w czwartek cay Biaystok i okolice waliy na Sienny.
A w tamtych czasach byo po co. Gospodarz sprzedawa tu swj towar, jednoczenie zaopatrujc si na miejscu w potrzebne mu rzeczy. Prawie wymiana towarowa - pienidz by tylko okreleniem wartoci transakcji. Chocia ruch trwa tu okrgy rok, ja pamitam jednak lato i sezon owocowy. Nad kbowiskiem ludzi i zwierzt unosi si smrd koskiego moczu i chmary os. Do rynku od strony Skodowskiej dochodzio si uliczk o nazwie Piwna. eby byo prawdziwiej, zaczynaa si ona... budk z piwem. Dalej by cig bud rzemielniczych, przewanie rymarzy, z surowym zapachem wyprawionych skr. Oprcz towarw rolniczych specjalizowa si rynek w handlu odzie. Poczwszy od tej z amerykaskich paczek, koczc na wasnej produkcji wzorowanej na wiatowych hitach.
W dalszym cigu ulicy Piwnej znajdoway si budki z farbami. Obowizkowo co pewien czas bielono sufity mieszka glink kupowan w gomkach. Te gomki (nie miay one nic wsplnego z wczesnym pierwszym sekretarzem PZPR, a nazw sw zawdziczay ksztatowi), rozpuszczao si w wodzie, cedzio przez ptno, malowao i, o ile pamitam, klo ile wlezie, bowiem towar by wyjtkowo podej jakoci.
Caa mecyja przy zakupach owocw polegaa na odwiedzeniu jak najwikszej iloci furmanek, sprbowaniu niezliczone iloci razy tego samego gatunku owocw czy warzyw, aby w kocu, zmczonym, kupi co, co mona byo zanaby po piciominutowej wizycie na tych ludycznych egzorcyzmach. Przeywaem swoiste katusze zmuszony przeciska si przez oszoomiony zakupami tum, chocia tak naprawd wcale a wcale w tym nie musiaem uczestniczy. Jedynym powodem tak ogromnego aktu powicenia by sklep z dewocjonaliami. Gdy wchodzio si do tej "wityni", to tak jakby wkraczao si do innego wiata. Precjoza, obrazy, race, kolorowe kartki, figurki sowem cuda niewidy i na dodatek wszystkiego ogrom nie do ogarnicia. W zderzeniu z szarzyzn wczesnych sklepw robio to chyba nie tylko na mnie piorunujce wraenie, gdy zawsze w sklepie staa kupa dzieciarni, ktr to potna wacicielka interesu co jaki czas przeganiaa.
Kilka lat pniej tak wityni jawia si budka z pytami grajcymi. Nazwa pyty jest zapewne nieco na wyrost, ale jakbym napisa, e z pocztwkami, to wprowadzibym w bd modszych czytelnikw. Dawniej niedowad pastwowego przemysu fonograficznego skutecznie likwidowa sektor prywatny ze swoimi milionami pocztwek. Bo nagranie toczone na folii przyklejane byo na pocztwk, najtasz rzecz, jak prywaciarzowi mogo zafundowa "opiekucze Pastwo". Najnowsze przeboje ukazyway si ju kilka dni po wiatowych premierach. O jakoci tych nagra lepiej nie wspomina, ale jak na adapter Bambino, byy w sam raz. Wedug zespou Perfect "kady z nas ich tysic mia". Tysic jak tysic, ale kas rnli chopaki i to niez. Teraz to si nazywa piractwem, a kiedy nosem do interesu. Nasz Janusz Laskowski. gdyby dzisiaj wyda swoje hiciory, to podejrzewam, jak mwi biaostoczanie nie wiedziaby o swoim dobrze. A tak caa Polska spiewaa "Beat" czy jaki tam "Li", a chopak nie mia na dobry sprzt. Swego czasu panowaa moda na nagrywanie okolicznociowych ycze na takich pytkach. Czasami nawet udao si rozszyfrowa tre tych ycze i gos autora.
Byy te dwa najbardziej popularne miejsca na rynku: wodokaczka i restauracja Staromiejska. Pierwsza instytucja, jak sama nazwa wskazuje, kaczaa wod, gospodarze poili tam konie, natomiast ta druga to dosy osobliwa i jake znamienna historia gastronomii okresu powojennego. W latach pidziesitych zawierano tam transakcje handlowe, miaa niez kuchni, sowem, bya miejscem, gdzie przebywali w wikszoci okoliczni chopi, a ule wypatrywali swoje ofiary. W miar zaniku handlu, na rynku zmieniaa si klientela, a gdy miejsce gospodarzy zaj okoliczny folklor, to dni restauracji byy ju policzone i w miejsce Staromiejskiej pojawi si sklep elazny. W czasach odnowy usyszelimy "chichot historii", ktra zatoczya swoje kolejne pijane koo i znw mamy tam restauracj. Co prawda klientela nieco innego autoramentu, ale i czasy si zmieniy.


Flaki z pulpetami
przepis z ksiki "365 obiadw"
Lucyny wierciakiewiczowej


Oczyszczone najdoskonalej flaki nala mikk wod i gotowa, szumujc jak ros; po wyszumowaniu odla t wod, przepuka flaki jeszcze w zimnej wodzie i gotowa dalej od czterech do piciu godzin w caoci, potem wyj z tej wody i pokraja w podugowate paseczki, jak makaron. Osobno za wzi par funtw woowego misa, ugotowa na ros, jak zwykle, nala tym rosoem pokrajane flaki, oddzielnie nakraja selerw, pietruszki, marchwi, wszystko cienko, podugowato, jak makaron i gotowa, pki mikkie zupenie nie bdzie. Mona woszczyzn poszatkowan dusi osobno w male i dopiero przed wydaniem wymiesza z flakami. Na p godziny przed wydaniem posoli, wsypa pieprzu tuczonego i majeranku tartego, a kto nie lubi majeranku, to muszkatoowego kwiatu lub imbiru. Wzi yk du masa, zagotowa z yk mki lub te na surowo rozetrze, zaprawi tym flaki, wymiesza, zagotowa i wyla na salaterk lub gboki pmisek. Flaki powinny si dobrze wysadzi, eby zbyt duo sosu nie miay i byy esencjonalne. Robi si take do flakw pulpety z oju, jak do rosou i gotuj na sosie od flakw. (...)Dajc flaki na zup, robi si daleko rzadsze i bez kiszki, tylko z pulpetami; na potraw za na pmisku posypa parmezanem, pola masem rumianem z bueczk. Mona je tak zapiec 10 minut w piecu.


Przepis na pulpety
z kuchni litewskiej

Ugotowa 20 deka woowego oju; skoro ostygnie, utrze na tarce, wsypa tartej czerstwej buki, wbi par jaj, wsypa szczypt kwiatu muszkatoowego lub zielonej pietruszki i wytrze na mas. Zrobi gaeczki i spuci do gotujcej si wody dla prby: jeeli za mikkie, doda buki, jeeli za twarde, wla troch bulionu do masy, po czym robi gaki, ugotowa i oboy flaki. Dla elegancji podawa flaki na pmisku, otoczonym rantem z ciasta francuskiego.

Sam przy kominku
i sam wobec wiata -
musz przypilnowa ognia
mgby
zaliza nas
na ld
albo na magm - puch
to takie banalne
po zwiedzaniu Herkulanum


Wiesaw Szymaski
"Wiersze Nowe"
(fragment) 

 
 Spis treci
Smak chleba
Misny smak
Mleczny smak
Sienny smak
Odpustowy smak
Majowy smak
Kartoflowy smak
Smak kanikuy
Zwierzyniecki smak
wita Boego Narodzenia
Smaki koneserw i owcw
Zabawne smaki?
Grzybowy smak
Zabobonu smak
Smak cyrku

 

Nowoci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Jeli chcesz dowiedzie si o nowociach w naszej dziaalnoci, podaj swj mail.

E-mail

Warte polecenia
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2017 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrzeone.